Chuť Francie u vás doma: Připravte rychlý jablečný koláč se slaným karamelem
Výhodné je mít vždy doma po ruce listové těsto. Během chvilky uděláte radost rodině, nepřekvapí vás ani nečekaná návštěva. Se zjednodušeným receptem na francouzský koláč jednoznačně zabodujete. Připravte si raději několik sepsaných receptů navíc, ať máte co rozdávat. Vyzkoušet můžete také vynikající perníkový štrúdl s povidly.
Co budete potřebovat?
- 275 g listového těsta
- 3 větší jablka
- 2 lžíce hnědého cukru
- 80 g cukru krupice
- 1 lžíce másla
- 4 lžíce smetany na vaření
- čtvrt lžičky soli
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a těsto přeneseme do kulaté koláčové formy o průměru 27 centimetrů. Jablka nakrájíme na teňoučké plátky a vyskládáme přes sebe do kulata na těsto. Skládat lze libovolně, ale důležité je, aby koláč lahodil i oku. Pečeme asi 30 minut a mezitím si připravíme slaný karamel. Hnědý i bílý cukr rozpustíme v rendlíku na mírném ohni na karamel. Pozor, hlavně nemíchat, jinak by se vytvořily hrudky! S kastrůlkem můžeme jen občas zatřást. Až je karamel hotový, stáhneme z plamene, přidáme máslo, čtvrt lžičky soli a smetanu na vaření. Vrátíme zpátky na oheň a rozmícháme do hladka. Téměř upečený koláč potřeme kompletně karamelem a dáme ještě na 5 až 10 minut zapéct. Hotový koláč lze dozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou posypanou lehce skořicí. Chutná všem!