Udělejte si skvělé hnojivo z obyčejného plevele. Zároveň funguje i jako postřik proti mnoha škůdcům
Přihnojuj. Zlaté pravidlo každého zahradníka a pěstitele. Především při pěstování zeleniny nebo bylinek v nádobách nebo v půdě, která je méně bohatá na živiny, se vyplatí přihnojovat. Samozřejmě, že to jde bez chemie! Stačí se podívat kolem sebe. Příroda nám totiž mnohdy poskytuje vše, co potřebujeme. Stačí jen vědět.
Základem je kopřiva
Základem tohoto hnojiva, kterému se říká také jícha, je rostlina, která bývá nejrozšířenějším plevelem, ale na druhou stranu je doslova nabitá důležitými látkami. Je to obyčejná kopřiva. Ta obsahuje železo, vápník, vitamin B2 a C, stopové prvky, kyselinu křemičitou a další potřebné živiny. Vedle kopřivy patří k další výživné rostlině kostival lékařský, ve kterém nalezneme slizové látky, třísloviny, v listech pak draslík, fosfor, vápník, vitaminy A, B12 a C.
Další vhodné byliny
Použít také můžete listy i květy vratiče obecného, přesličku rolní či bršlici kozí nohu. O této bylince, která je velmi účinná, a hlavně i chutná, jsme více psali zde. Dalšími rostlinami vhodnými pro výrobu jíchy je pampeliška, pelyněk, kapradiny, routa vonná, černý bez, kozlík lékařský, heřmánek, měsíček, řebříček či listy rebarbory. Rozhodně však do jíchy nedávejte rostliny se zralými semeny, protože by se vám dále mohly rozrůstat po zahradě.
Trvá to 2 - 3 týdny
Pokud jste si natrhali všechny potřebné rostliny pro vaše hnojivo, najděte si ještě vhodnou nádobu. Může být z plastu, dřeva či kameniny. Nikdy ke kvašení nepoužíváme kovovou nádobu. Jednak by mohla zkorodovat a jednak by se mohly objevit různé chemické reakce. Ideální je, pokud rostlinky nasekáte na kousky. Urychlíte tím proces kvašení. Do nádoby pak dejte do ¾ kousky rostlin a zalijte je dešťovou vodou. Pokud ji nemáte, může posloužit odstátá voda z kohoutku. Nádobu pak nechejte nezakrytou kvasit 2 - 3 týdny a občas její obsah promíchejte. Vzhledem k tomu že zákvas uvolňuje nepříjemný zápach, je lepší umístit nádobu někam do ústraní.
Tmavá tekutina
To, že je jícha hotova, poznáte podle toho, že vám rostliny přestanou kvasit a bublat a získají tmavou barvu. Kousky rostlin se z velké části sice rozpustí, ale přesto směs ještě přeceďte. Vyluhované rostliny můžeme využít jako mulč nebo přidat do kompostu. Hotovou jíchu pak můžete zakrýt.
Dva v jednom
Rostliny pro zákvas můžete libovolně míchat a experimentovat s nimi. Mimo výborného hnojiva totiž získáte i skvělé postřiky proti různým škůdcům, plísním apod. Pro pravidelné hnojení 1x měsíčně si nařeďte jíchu s vodou v poměru 1:9. Pro týdenní hnojení v poměru 1:50. Neředěnou jíchu z kopřivy můžete použíti také jako postřik proti mšicím. Zákvasem z vratiče obecného, který řeďte s vodou v poměru 1:3, můžete preventivně stříkat jabloně proti padlí.