Sušíte houby? Dejte si pozor, některé druhy vám po usušení mohou způsobit zdravotní problémy!
Není nad to si doma dát čerstvou smaženici nebo řízky z bedel. Češi jsou národ houbařů. Každý rok bývají lesy na začátku podzimu obskládané auty a lidi s košíky lze potkat prakticky na každém kroku. Houby se dají zavařovat, mrazit i sušit. I když se nezdá, že by na tom nakrájet houby a rozložit je na papír bylo něco těžkého, i zde můžete udělat celou řadu chyb.
Babky nesušte
Zcela nevhodné k sušení jsou hřiby žlutomasé, takzvané babky. Dalo by se říci, že tím, že je usušíte, si můžete zadělat i na zdravotní problémy. Během sušení se v nich totiž rychle množí nebezpečný parazit, který napadá slezinu. Sušení rovněž nedělá dobře čirůvkám, pýchavkám, muchomůrce růžové, ryzcům a všem houbám, které jsou mokré či plesnivé. Naopak k sušení jsou vhodné ostatní druhy hřibů, klouzci, žampiony a bedly.
Mokré a plesnivé vyhoďte
Houby, které si přinesete z lesa, nejprve dobře očistěte třeba nožem. V žádném případě houby neoplachujte. Kusy, které jsou červivé, plesnivé a mokré, vyhoďte. Hlavy i nožičky nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí budou, tím kratší dobu se budou sušit.
Na pletivo i záclonu
Nakrájené houby rozložte třeba na rám potažený pletivem, ale stejně dobře poslouží stará nepotřebná záclona. Plata pak rozložte nad radiátor nebo ven. Tady je ale potřeba, aby na ně nezapršelo, jinak máte po úrodě. Stejně tak je nedávejte ani na přímé slunce, aby se nezapařily.
Navlečte je na nit
Kousky hub můžete také pomocí jehly navléknout na režnou nit jako korálky. A takto navlečené houby zavěsit do průvanu na suché místo.
V troubě nebo sušičce
K sušení můžete využít troubu nebo sušičku ovoce. Pokud se rozhodnete pro troubu, dejte je na plech vyložený pečicím papírem, aby se nelepily. Zpočátku sušte na nejnižší teplotu, ideálně okolo 20 - 30 stupňů Celsia. Ke konci můžete zvýšit maximálně na 70 stupňů Celsia. Během toho je několikrát obraťte, aby se nezapařovaly. V sušičce je budete mít usušené během několika hodin a téměř bez práce. Pokud zvažujete koupi sušičky, poradíme vám, jakou vybrat tu nejlepší. Více o tomto tématu jsme psali zde.
Z novin udělejte harmoniku
Jestli sušíte houby na novinách, je dobré vytvořit z nich harmoniku. To je dobré především z toho důvodu, že se vám houby nepřilepí a také na nich nebudete mít tiskařskou čerň.
Sušení pomocí soli
Tento způsob sušení není moc obvyklý, ale je účinný. Houby můžete zakonzervovat pomocí soli. Dvou až třímilimetrové plátky hub zasypte dostatečným množstvím soli a dejte je do tepla, třeba k topení nebo ke kamnům. Během sušení houby několikrát promíchejte a zhruba za dva dny je budete mít usušené a stačí je pak jenom prosít a zbavit přebytečné soli.