Jak vrátit lesk zašlým příborům? Zabírá tato potravina
Zejména příbory umývané v ruce po čase získají našedlý nádech a zmatní. Nejde o vadu materiálu, ani špatné mytí. Mnoho potravin obsahuje přírodní barviva, jako káva, čaj nebo koření, které se svým způsobem časem podepíšou na vzhledu příborů.
Stačí 10 minut
Jedním z vyzkoušených receptů pro navrácení lesku je dát příbory do vody od scezených brambor a znovu ji přivést k varu. Mělo by stačit přibližně 10 minut. Poté příbory opláchněte čistou vodou a osušte. Škrob obsažený v bramborách zbavuje nerez matného povrchu a navrací lesk.
Alobal a soda
Druhý prověřený způsob je podobný a stejně jednoduchý, jako v případě vody z brambor. Příbory se totiž opět povaří, ale tentokrát s kousky alobalu a lžící jedlé sody. Po vytažení z vodní lázně a okapání zbývá příbory už jen přeleštit kuchyňskou utěrkou.
Pár rad pro péči
O příbory bychom se měli starat průběžně. Ideálně by se měly umýt ihned po použití. Kyseliny obsažné v hořčici, zálivkách, marinádách či ovoci mohou časem na příborech zanechat již neodstranitelné skvrny. Ohrožená jsou také ostří nožů, kterým kyselé zbytky jídel nesvědčí dvojnásob.
Ani nerez vše nezachrání
I když jsou příbory označovány jako nerezové, častý styk s potravinovými kyselinami nebo i agresivní přípravky v myčkách nádobí mohou nádobí časem nepříjemně změnit. Takže pokud nechcete nádobí umýt ihned po jídle, příbory alespoň zběžně opláchněte vodou.
Příborům také prospívá, když je po mytí v ruce osušíte utěrkou. Máte-li myčku, je vhodné ji po skončení mycího cyklu otevřít, jelikož kondenzující pára nesvědčí ani příborům, ani ostatnímu nádobí.
Stejnou péči, jakou věnujete příborům, byste měli upřít také na své šperky. I ony mohou denním nošením změnit vzhled a pomalu zacházet. Jak na to? Inspirovat se můžete v našem článku zde.