Při vaření je velmi významným pomocníkem. Jak správně vybrat hmoždíř?

Ostatní 21. listopadu 2018 | 11:43 — Veronika Prášilová
Hmoždíř je lidstvu známý po tisíce let. Hojně se používal v alchymii, farmacii, drcení obilí na mouku a také v kuchyni, kde se jeho obliba drží dodnes. Vyrábějí se z mnoha materiálů, v mnoha tvarech a my vám pomůžeme vybrat ten správný.
Další 3 fotografie v galerii
Hmoždíř má v kuchyni stále nezastupitelné místo / Pixabay

I přes technologický pokrok a nabídku různých elektrických mlýnků, sekáčků či mixerů, je stále hmoždíř jedním z nejlepších nástrojů, který naplno rozvine chuť a vůni čerstvě drceného koření a třených bylinek.

Materiál hmoždíře

Hmoždíře se vyrábějí z nejrůznějších materiálů, od tradičních z kamene přes dřevěné, kovové až po keramické. Největší oblibu mají stále hmoždíře z kamene, mramoru, granitu nebo lávové, ve kterých se v Mexiku připravuje a zároveň servíruje tradiční avokádový pokrm guacamole. Jejich velkou výhodou je mohutnost, pevnost a přirozeně drsný povrch. Práce s nimi je mnohem pohodlnější než například s lehkými dřevěnými hmoždíři.

Ty navíc díky své savosti dlouhou dobu drží vůně, které mohou ovlivnit chuť při další přípravě v hmoždíři. Dřevěné hmoždíře jsou tedy vhodné na drcení suchých potravin. Porcelánové jsou zase hodně křehké a při silném tlučení nebo pádu mohou prasknout. Nerezové a jiné kovové hmoždíře jsou naopak sice nerozbitné, ale příliš hladké a mělnění bylinek vám příliš neusnadní. Také se snadno poškrábou.

Velikost a tvar hmoždíře

Mosazný hmoždíř, který možná máte doma po své babičce, mívá nejčastěji tvar vyššího hrnku s plochým dnem a hladkým povrchem. Také jeho tlouk, tedy palička, má většinou ploché konce. Takový hmoždíř se hodí spíše na drcení koření či léků, které z něj nevyskakují, než na přípravu pesta, to se v něm hůře míchá. Na přípravu pesta, dipů a marinád je vhodnější hmoždíř ve tvaru misky.

Pozornost věnujte i tlouku

Důležitá je i velikost tlouku, který by měl být dostatečně vysoký, abyste si při přípravě tekutých směsí neušpinili ruce a nezranili se o okraje hmoždíře. Určitě neuděláte chybu, když si pořídíte masivní hmoždíř z nějakého kamenného materiálu, jak píšeme výše, s drsnějším povrchem, širší základnou a přiměřeně velkým tloukem, který vám dobře padne do ruky. Vyzkoušet jej můžete například při přípravě lahodného ajurvédského čaje Masala ze směsi koření, který vám v tomto chladném počasí pomůže posílit imunitu. Recept naleznete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Hledáte nejkrásnější místo na planetě? Nemusíte jezdit daleko

Hledáte nejkrásnější místo na planetě? Nemusíte jezdit...

Podmínky cestování se od pondělí opět mění. Víte, co...

Žhavý tip na zářijovou dovolenou. Klid, pohoda a vynikají...

Cestovatelský semafor se mění. Návrat z oblíbených...

Změna na cestovatelském semaforu. Netýká se i vaší...

Buďte v obraze. Další změna podmínek cestování platná od...

Zavřít reklamu