Přípravte si úžasný domácí bio jogurt
Hustota jogurtu
Hustota jogurtu je závislá na vstupní surovině. Do jogurtu samozřejmě nechceme přidávat žádné škroby a další ztužovače, takže si můžeme dát přímou úměru mezi obsahem smetany a hustotou. V žádném případě se ale tuku nebojte. Pokud si nebudete do jogurtu dávat spousty marmelády a dalších sladkých přísad, zaručeně nepřiberete.
Co budeme potřebovat
Vedle čerstvého mléka, které můžeme získat od chovatele nebo z obchodu, budeme potřebovat zdroj bakterií z rodu Lactobacillus. Nejjednodušší je získat je z již hotového jogurtu, který obsahuje živé jogurtové kultury. Dejte si pozor, aby tato informace byla na jogurtu výslovně uvedena. Dále budeme potřebovat jogurtovač, což je zařízení, které udržuje nastavenou teplotu zrání. Pokud ho nemáme a nechceme do něho investovat, můžeme vyzkoušet velkou termosku s širokým hrdlem. Protože jogurt zraje při teplotě 25 – 43 stupňů Celsia, můžeme také zkusit dát nádobu do blízkosti vhodného zdroje tepla.
Postup
Litr mléka přivedeme k varu a pak zchladíme na 37 stupňů. Vmícháme asi jeden a půl polévkové lžíce „živého“ jogurtu. Směs dáme do jogurtovače, termosky nebo jiné vhodné nádoby a necháme zhruba 8 hodin zrát. Vyrobený jogurt vydrží v chladničce až šest dní. Na další dávku už můžeme jako zdroj jogurtových bakterií použít trochu našeho vlastního výrobku.