Co se starým chlebem? Zkuste tuto výbornou chlebovou polévku podle Ládi Hrušky

Recepty 31. března 2022 | 11:12 — Zuzana Procházková
Starý chleba je škoda vyhazovat. Můžete z něj připravit opravdu lahodnou chlebovou polévku, která je navíc hotová za pár minut. Ozdobte ji osmaženými chlebovými krutony, zasypte pažitkou a věřte, že se po ní jen zapráší.
Další 3 fotografie v galerii
Chlebová polévka se vám vždy povede, a navíc je nesmírně lahodná / Depositphotos

Chleba do české kultury neodmyslitelně patří. Bez krajíce „Šumavy“ nebo poctivého kmínového chleba se mnozí u snídaně neobejdou. Chléb je zkrátka jednou ze základních potravin, a to nejen v naší zemi. Nejčastěji se připravuje z pšeničné či žitné mouky, vody a dalších ingrediencí podle typu chleba. Samozřejmě se jednotlivé chleby od sebe velmi liší. Někdo má rád tmavý, jiný celozrnný a další zase ten klasický pšeničný.

Starý chléb rozhodně nevyhazujte

Co mají však všechny chleby, tak jako i jiné pečivo, společné je to, že velmi rychle tvrdnou. Mnozí chléb poté nemilosrdně hodí do koše, což je ovšem velká škoda. Starý chleba se totiž hodí ke spoustě jiným věcem. Kromě toho, že jej můžete střádat do pytlíku a dovézt posléze známým jako krmivo pro slepice, z něj můžete uvařit zcela výtečnou chlebovou polévku. Ta bude chutnat celé rodině, a navíc vás vyjde doslova na pár korun.

Suroviny na chlebovou polévku

Na vynikající chlebovou polévku podle Ládi Hrušky si připravte následující suroviny:

  • 3 plátky chleba (z toho jeden na krutonky)
  • 0,5 l vody
  • 1 kostkua zeleninového bujónu
  • 1 vejce
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíci sádla
  • majoránku
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

Vezměte si hrnec, nalijte do něj vodu a uveďte k varu. Přidejte zeleninový bujón, na kostky nakrájené dva krajíce starého chleba a drcený kmín. Nechte povařit. V mezičase si udělejte na sádle ze zbývajícího chleba krutony, osmažte je do zlatova.

TIP: Pokud nechcete používat zeleninový bujón, pak můžete stejný objem vody nahradit silným zeleninovým vývarem.

Jakmile bude chleba rozvařený, rozmixujte polévku, abyste dosáhli lepší konzistence. Poté přidejte mléko, rozšlehané vejce, prolisovaný česnek a majoránku. Krátce povařte a nakonec dochuťte solí a pepřem.

Podávejte s osmaženými chlebovými krutony a ozdobte například pažitkou. Dobrou chuť. Dále čtěte: Jak připravit domácí přepuštěné máslo neboli Ghí a jej v kuchyni nejlépe využívat.

Zdroj: recepty.cz, receptyladahruska.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu