Jak připravit domácí přepuštěné máslo neboli Ghí a jej v kuchyni nejlépe využívat.

Recepty 27. března 2022 | 16:07 — Zuzana Procházková
Přepuštěné máslo, které v dnešní době známe spíše pod názvem ghí, je jedním z velkých trendů v oblasti zdravého životního stylu. Není to však žádná novinka. Už naše babičky ghí znaly a připravovaly jej podle tradičních receptur. V tomto článku vám poradíme, jak si přepuštěné máslo pohodlně vyrobit doma a k čemu jej nejlépe využívat.
Další 3 fotografie v galerii
Ghí je zázračnou potravinou s všestranným využitím v kuchyni i pro zdraví / Pinterest

O ghí se právem hovoří jako o elixíru mládí a krásy. V Indii se využívá už více jak 6 tisíc let. Ghí je totiž sanskrtský název pro přepuštěné máslo, které se v tradiční indické medicíně (ajurvédě) označuje jako domácí lék. Léčivé rostliny či byliny se tradičně vařily v ghí, a mast, která po vychladnutí této směsi vznikla, se aplikovala na postižená místa nejrůznějšího charakteru. Prospěšné látky, které ghí obsahuje, mají totiž v kombinaci s léčivými bylinami naprosto skvělé účinky. Samozřejmě je v Indii přepuštěné máslo také základem kuchyně. Je využíváno v přípravě téměř všech pokrmů.

Ghí a zdraví

Jak bylo zmíněno výše, ghí má blahodárné účinky na lidský organismus, o kterých se ví více jak 6 tisíc let. Mezi další zdravotní benefity patří zejména následující.

  • Ghí je bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty. Obsahuje zejména vitamin A, D, E a K. Dále je zásobárnou draslíku, hořčíku nebo železa.
  • Neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, což ocení lidé s intolerancí na laktózu. Díky tomu je také velmi lehce stravitelné.
  • Podporuje trávení a stimuluje tvorbu žaludečních kyselin. Je vhodné pro lidi, u kterých byla zjištěna alergie na lepek.
  • Obsahuje tzv. kyselinu máselnou, která chrání střeva, udržuje ideální hladinu inzulinu, a navíc působí protizánětlivě.
  • Pomáhá v hubnutí, spaluje tuky a detoxikuje tělo. Děje se tak, protože látky obsažené v ghí na sebe vážou toxiny a volné radikály, které jsou následně odvedeny z těla ven.
  • Chrání nervy a mozek. Je totiž plné omega 3 a 6 mastných kyselin, které slouží k ochraně nervových a mozkových buněk.
  • Urychluje hojení a zklidňuje popraskanou či podrážděnou pokožku po celém těle.

Jak vařit s ghí

Není žádným tajemstvím, že naše babičky na ghí smažily, mastily tím knedlíky a kaše, přidávaly ho do omáček, polévek, a stejně tak jej využívaly k pečení masa nebo buchet. Nedaly na něj zkrátka dopustit. Velmi dobře si byly vědomy toho, že přepuštěné máslo zlepšuje trávení  a má i další pozitiva. Velkou roli hrálo také to, že jej lez skladovat v uzavřené sklenici při pokojové teplotě, není potřeba ho uchovávat v lednici.

Ghí má vysoký kouřový bod

V dnešní době se stále více řeší problematika přepalování tuku během smažení a pečení, kdy vznikají karcinogenní látky, které jsou pro nás nebezpečné. Ghí má přitom kouřový bod na 252 °C, což je teplota, kdy se začne přepalovat. Je ideální ke smažení a přípravě vysoce tepelně upravených pokrmů. Jen pro srovnání: klasické máslo se začíná přepalovat od 121 °C, olivový olej (virgin) od 190 °C, slunečnicový olej (rafinovaný) od 220 °C a řepkový olej (rafinovaný) od 204 °C.

Jak jednoduše ghí připravit

Do hrnce vložte máslo a nechte zcela rozpustit. Stále kontrolujte, jestli se máslo nepřipaluje. Nyní ztlumte plamen a máslo provařujte tak, aby jen mírně probublávalo. Mezitím sbírejte bílou pěnu, která se bude tvořit. Jedná se o mléčnou bílkovinu. Rozhodně ji nevyhazujte, je skvělá do buchet, kaší i omáček. Část bílkoviny zůstane na dně hrnce, zde dávejte pozor, aby se příliš nepřipalovala. Lehké zahnědnutí je v pořádku. Zhruba za 15 až 20 minut byste měli mít všechnu bílkovinu vysráženou. Čiré ghí přeceďte přes plátno (utěrku) do skleněné nádoby s uzávěrem. Nechte zchladnout a ztuhnout. Ghí uchovávejte při pokojové teplotě nebo v lednici. Dále čtěte: Jak vybrat ty nejlepší odrůdy jahodníků a kterým se vyhnout. Rozhoduje chuť i náročnost pěstování.

Zdroj: National Library of Medicinepharmeasy.in, healthifyme.com, thestatesman.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu