Chystáte se zavařovat? Vyzkoušejte naši vychytávku
Buď se do něj můžete letos zase pustit tradiční metodou sterilování v zavařovacím hrnci, nebo vyzkoušejte naši vychytávku, ke které budete potřebovat jednu zásadní pomůcku. Možná vás to překvapí, ale velmi jednoduché je zavařování s pomocí klasické kuchyňské myčky nádobí. Že se vám to příliš nezdá? Pak se pojďte podívat, jak na to.
Příprava je stejná jako obvykle
Základem je samozřejmě zralé, ale nepřezrálé ovoce či zelenina, které si podle vašich oblíbených receptů připravíte spolu s nálevem do dobře vymytých zavařovacích sklenic a důkladně je zavíčkujte. Jinými slovy, až potud je postup stejný, jako v případě užití klasického zavařovacího hrnce.
Máte-li sklenice připravené, začněte je skládat do myčky. Ty menší umístěte do horního koše, větší dejte dolů. Myslete na to, že musí být víčkem nahoru. Pokud se vám náhodou stane, že nemáte myčku budoucími zavařeninami zcela zaplněnou, můžete ji doplnit špinavým nádobím, které čeká na umytí. Avšak nesmíte použít mycí prostředek ani leštidlo. Takto tedy můžete mýt nádobí méně špinavé, které potřebujete pouze opláchnout.
Zvolte nejdelší cyklus
Máte-li v myčce vše, co potřebujete, zvolte co nejdelší mycí program, který nádobí oplachuje při minimálně 60 stupních Celsia, ideálně však při 70 - 80 stupních Celsia. Poté program spusťte a nechejte celý proběhnout. Po jeho skončení zavařeniny vyskládejte tak, aby sklenice stály dnem vzhůru. Tímto osvědčeným způsobem zjistíte, zda všechna víčka dobře těsní.
Souhrn užitečných rad
Rozhodnete-li se vyzkoušet tento netradiční způsob zpracování zeleniny a ovoce, snažte se dodržovat následující pravidla:
- Sklenice musí stát v myčce rovně.
- Sklenice se nesmí vzájemně dotýkat, mezery by měly být alespoň 5 cm.
- Mycí cyklus nechejte proběhnout celý, a to včetně sušení.
- Nikdy nepoužívejte mycí ani lešticí prostředky.
Tímto způsobem můžete zavařit prakticky cokoliv. V myčce můžete sterilovat džemy, zeleninové směsi, paštiky i hotová jidla, zavařovat můžete okurky, houby i ovocné kompoty. Výborně se takto dají zpracovat například višně. Pokud jich však letos máte nadbytek, zkuste si z nich připravit lahodný likér.