Jak správně skladovat potraviny v mrazáku a jaká je jejich trvanlivost
Znáte to všichni - pokud se objeví výhodná nabídka v supermarketu, nákupní košíky se rychle plní zbožím, které nejsme schopni ihned zkonzumovat. Pak se nám potraviny hromadí v lednici a také v mrazáku. Víte ale, jaká je ideální doba pro uchování jednotlivých druhů potravin?
Skladování masa
Od doby nákupu se doporučuje chlazené maso zpracovat do dvou dnů, ale podle typu masa může vydržet v chladničce až 2 – 4 dny. U zmražených potravin je doba skladování v tabulce orientační - platí úměra, že čím tučnější je maso, tím rychleji podléhá zkáze a doba jeho uskladnění je tudíž kratší. Naopak maso libové vydrží v dobré kondici i dvojnásobně déle.
Trvanlivost chlazeného masa:
- dušené maso: 1 – 2 dny
- mleté maso: 1 – 2 dny
- drůbež: 2 – 3 dny
- pečeně: 2 – 4 dny
- kotlety: 2 – 4 dny
- steaky: 2 – 4 dny
Trvanlivost mraženého masa:
- vepřové: 6 měsíců
- drůbež: 8 – 10 měsíců
- hovězí: 8 – 10 měsíců
- jehněčí: 6 měsíců
- mleté maso: 2 - 3 měsíců
- ryby: 4 měsíce
- vnitřnosti: 2 – 3 měsíce
- klobásky: 2 měsíce
Maso je nutné uchovávat v lednici řádně balené, tedy umístěné do igelitového sáčku, potravinářské fólie, alobalu, nebo plastové nádoby - ideálně vakuované. Nezapomeňte si každý takto zabalený kus masa dobře označit datumem zmrazení.
Ostatní potraviny
Pokud jsou potraviny řádně zabalené, vydrží mléčné výrobky a pečivo do 3 měsíců. Zelenina podle druhu až 1 rok. U ovoce to je 8 až 12 měsíců.
Zkrontrolujte teplotu mrazáku
Potraviny v mrazáku skladujte při ideální teplotě -18 °C. Pro dlouhodobé skladování ale můžete nechat teplotu klesnout až na -22 °C. Ovšem při příliš nízké teplotě mráz potraviny rychle vysušuje.
Rozmrazujte pomalu
Ideální místo pro rozmrazování masa a ryb je v lednici. Díky tomuto pomalému procesu rozmražení zachováte masu jeho nejlepší možnou kvalitu a udržíte v něm maximum výživových hodnod. Ovoce, zeleninu nebo i pečivo můžete nechat vyndané a rozmrazovat při pokojové teplotě. Rozmražené potraviny již za žádnou cenu však znovu nezmrazujte! Dále čtěte: Věděli jste, že rýže se má skladovat v lednici? Správné uchovávání potravin je pro udržení jejich kvality klíčové.