I silně zaneřáděnou troubu lze vyčistit bez zbytečné námahy

Dům 01. ledna 2020 | 14:14 — Helena Malá
Dostala vaše trouba během svátků pořádně na frak? Pokud vás děsí pohled na mastnotu, zaschlé a připálené zbytky jídla, je nejvyšší čas se pustit do pořádného úklidu. Čištění trouby nepatří mezi nejoblíbenější domácí činnosti, protože dá obvykle hodně zabrat. My vám ale poradíme, jak si čištění trouby usnadnit. I silně zaneřáděnou troubu totiž můžete vyčistit bez zbytečné námahy. Stačí odkoukat chytré triky profesionálů.
Další 3 fotografie v galerii
Vyčistit špinavou troubu zvládnete ve třech krocích / Depositphotos

Vaše trouba bude zase jako nová, pokud se budete držet následujícího rychlého návodu, jak ji zbavit zažrané špíny.

Co budete potřebovat

  • hadřík
  • utěrku
  • velkou houbičku na nádobí
  • gumové rukavice na úklid
  • vodu
  • ocet
  • prostředek na mytí nádobí
  • jedlou sodu
  • prášek do pečiva
  • ocet
  • citronovou šťávu

Plechy ven

Nejprve vyndejte veškeré rošty a plechy, aby vám při práci nevadily. Plechy umyjte horkou vodou a přípravkem na mytí nádobí. Nechte oschnout. Připálené rošty už si žádají silnější kalibr. Namočte je do teplé vody s přídavkem prostředku na nádobí a citronové šťávy a nechte pořádně odmočit. Jestliže usazeniny nepovolí, vezměte si na pomoc tekutý písek nebo odmašťovací sprej (výborně funguje na zaschlou špínu a připálené tuky) a houbičkou mřížku vydrhněte.

Vyzkoušejte jedlou sodu

Vyzkoušejte čištění trouby jedlou sodou. Na interiér a topná tělesa funguje perfektně. K 5 vrchovatým lžícím jedlé sody přilévejte postupně vodu, dokud nevznikne hustá pasta. Tou potřete všechna zákoutí a nechte alespoň hodinu působit. Ještě lepších účinků dosáhnete, když pastu ponecháte nanesenou do druhého dne. Poté stačí vzít vlhkou utěrku nebo hadřík a zbytky sody jednoduše setřít. Posledních zbytků sody se zbavíte mýdlovou vodou nebo vinným octem.

Chcete-li přizvat na pomoc čisticí prostředky, vybírejte ty pěnové, které vytvoří na povrchu trouby jemný přilnavý povlak. Pěnu naneste rovnoměrně na celý povrch a nechte působit co nejdéle. Při následném čištění a stírání nečistot pracujte v rukavicích a dejte pozor, abyste se nenadýchali výparů.

Nezapomeňte na skleněná dvířka

K čištění dvířek trouby skvěle poslouží sáček prášku do pečiva. Rozmíchejte jej v 1 dcl octa a přidejte lžičku soli. Směsí pak potřete celé sklo a nechte alespoň půl hodiny působit. Poté houbičkou dvířka pořádně umyjte a vyleštěte hadříkem. Budou lesknout jako nová.

Existuje samozřejmě i celá řada speciálních čističů. Vyhýbejte se však tekutému písku a prostředkům, které obsahují ostré částečky. Mohly by sklo nenávratně poškodit.

Jde to i jinak

Pokud se chcete ručnímu čištění trouby zcela vyhnout, je na to třeba myslet už při pořizování spotřebiče. Dnes jsou totiž k dostání i trouby se samočistěním. Tzv. pyrolytické nebo samočisticí trouby jsou skvělou volbou – zvláště pro ty, kdo rádi a často pečou, ale na úklid jim už moc času nezbývá.

Čištění pyrolýzou

Téměř nevyžaduje vaši asistenci. Jakmile si všimnete, že spotřebič potřebuje vyčistit, jen zapnete příslušný program. Během pyrolýzy se trouba zahřeje na teplotu 500 °C a veškeré nečistoty uvnitř se rozpadnou na prach. Pak už jednoduše setřete zbytky vlhkým hadříkem a trouba je čistá.

Čištění trouby Water Clean

Systém Water Clean, nebo též Aqua Clean, udrží interiér spotřebiče v čistotě. Vy jen vložíte nádobu s vodou na dno a zapnete příslušný program. Pak už jen setřete dno a vnitřek dvířek.

Samočištění parou SmartClean

Na podobném principu funguje i funkce SmartClean, kterou disponují novější typy trub. Speciální povrch vnitřku trouby umožňuje samočištění párou. Do trouby stačí vložit nádobu s 250 ml vody, zapnout příslušný program a počkat, než se nečistoty samy uvolní. Po skončení programu opět jen troubu vytřete hadříkem.

Automatické čištění StarClean

Využívá kombinaci speciálního vnitřního povrchu, který zabraňuje uchycování nečistot, s nízkoteplotním čištěním při 90 °C. Po skončení cyklu jen vytřete vnitřek vlhkým hadříkem a máte hotovo – a to bez jakýchkoliv chemických čističů. O tom, jak pomocí jednoduchého testu zjistit, zda je nádobí vhodné do mikrovlnné trouby, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu