Rozbitá obkladačka nemusí hyzdit vaši koupelnu. Opravu zvládnete i svépomocí

Dům 28. března 2020 | 12:32 — Helena Malá
I super kvalitní dlažbu v koupelně či jinde můžete rozbít, stačí, když vám nešikovně upadne na zem těžký předmět. Jindy vás zase zlobí vyvrtaná dírka v obkladačce po držáku na ručník, který tam už není. Ať tak či tak, obklad můžete opravit, stačí vědět, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Rozbitou obkladačku nebo dlažbu můžete vyměnit za novou / Internet

Je pravdou, že člověk si na mnoho věcí po čase zvykne a přestane je vnímat. Na druhou stranu je škoda jinak pěknou koupelnu nechat hyzdit rozbitou kachličkou. Poradíme, jak problém vyřešit.

Maskovací tmel

Pokud řešíte drobný defekt, vystačte si i se speciálním tmelem na keramiku a kámen. Je určený na opravu glazovaných keramických vysoce lesklých i matných obkladů z přírodního a umělého kamene. Použít lze ale i na jiné velmi tvrdé materiály.

Tmel je k dostání v různých barevných odstínech a na povrch se nanáší pomocí tavné pájky. Jednotlivé tmely lze i různě míchat, takže si vytvoříte odstín přesně podle vašich potřeb. Jakmile tmel aplikujete, ještě vše zafixujte průhledným lakem, třeba jednosložkovým transparentním opravným lakem ve fixu se štětcovým hrotem. Výhodou těchto tmelů je, že je lze použít v interiéru i exteriéru.

Výměna dlažby

Pokud je ale poškození většího rázu, je lepší zničenou obkladačku raději rovnou vyměnit. To samozřejmě jde jen tehdy, pokud máte náhradní nebo ji jste schopni někde sehnat. Výměnu kachličky můžete nechat na odborníkovi, ale pokud jste alespoň trochu šikovní, zvládnete to i sami. Poradíme vám, jak na to.

Odstranění poškozené obkladačky

Nejprve odstraňte spárovací hmotu kolem poškozené obkladačky. Použijte k tomu úhlovou brusku nebo vrtačku s frézovacím nástavcem. Dejte při tom pozor, abyste nepoškodili sousední kachličky.

Poté opatrně kousek po kousku rozbijte poškozenou obkladačku kladivem a sekáčem. Nakonec odstraňte zbytky spárovací hmoty, např. pomocí vysavače. Nerovnosti podkladu vyrovnejte pomocí opravné malty. Plocha musí být rovná.

Obložení nebo pokládka a spárování nové obkladačky

Okolní obkladačky oblepte lepicí páskou. Nejlépe pomocí zubaté špachtle naneste rovnoměrně pružné lepidlo na podklad, novou obkladačku položte do lepidla a přitlačte ji. Dbejte na to, aby byly spáry stejně široké na všech stranách.

Po vytvrdnutí lepidla (minimálně 24 hodin) vetřete do spár příčným směrem pružnou spárovací hmotu pomocí gumové stěrky na spáry. Jakmile začne spárovací hmota zasychat, vyhlaďte spáry vlhkou houbou a poté obklad očistěte. O tom, jak vyčistit zašlé spáry mezi kachličkami, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu