Při výběru sedačky se zaměřte i na potahovou látku. Kvalitu poznáte podle několika ukazatelů

Dům 07. dubna 2020 | 09:02 — redakce
Při výběru sedačky je nutné vzít v potaz nejen její rozměry a celkový design. Vyplatí se zaměřit také na potahovou látku. Žádný jiný materiál totiž není co do vzhledu a vlastností tak různorodý jako látka.
Další 3 fotografie v galerii
Při výběru sedací soupravy věnujte pozornost i potahovému materiálu / Depositphotos

Pro výběr potahu sedačky hraje klíčovou roli design a vhodnost ke každodennímu použití. Zatímco někteří vybírají především podle barvy a vzoru, aby se jejich gauč perfektně hodil k dalšímu vybavení, pro jiné je při výběru na prvním místě odolnost a životnost materiálu.

Sedací souprava může mít různou potahovou látku od žakáru přes žinylku až po alcantaru. Abyste se mohli opravdu seriózně rozhodnout, měli byste vědět, jaké vlastnosti vypovídají o kvalitě látky a jak se od sebe jednotlivé druhy látek na křesla a sedačky odlišují. Obecně se dá říct, že u látky určuje jakost odolnost vůči oděrru, stálost na světle a stálobarevnost v otěru.

Odolnost vůči oděru

Nejdůležitějším znakem kvality látky je otěruvzdornost. Označuje stupeň odolnosti potahu a měla by být alespoň mezi 10 000 a 15 000 cykly, aby látka zvládla běžný každodenní provoz.

Stálost na světle

Stálost na světle popisuje barevnou konstantnost při delším světelném působení. Měří se na škále od 1 do 8, kde 8 znamená vynikající stálost a 1 znamená velmi malou stálost. Pro čalouněný nábytek je dostačující hodnota 4.

Stálobarevnost v otěru

Stálobarevnost v otěru vypovídá o tom, jak odolné jsou barvy potahu proti obarvení od dalších textilií, například džínoviny. Čím vyšší stálobarevnost v otěru je, tím je barva potahu odolnější. Dobré jsou hodnoty mezi 3 a 4.

Žakár či žinylka

Jedním z hojně využívaných materiálů na potah sedačky je tkanina. Je moderní a všestranná. Široká paleta vzorů a různé techniky tkaní dělají tkaninu prvotřídním materiálem na potahy. Ať krásný žakár nebo na dotyk velmi příjemná žinylka: každý druh tkaniny má svoje přednosti. Kvalita látky při tom může být velmi různorodá. Dbejte proto vždy na vlastnosti látky. Zpravidla jsou tkaniny silné a dají se snadno impregnovat, tudíž dobře odpuzují nečistoty.

Výhodou je, že lze vybrat tkaninu levnou i luxusní, záleží tedy na vašich finančních možnostech. Pozitivní také je, že tkanina nabízí různé vzory a techniky tkaní, každý si tedy přijde na své. U hrubších tkanin ale dejte pozor na možnou tvorbu žmolků. Pokud máte v domácnosti děti nebo domácí zvířata, mějte se na pozoru - vlákna se totiž dají snadno vytáhnout.

Velur

Pro velur neboli semiš je typický jeho hebký a měkký povrch. Jedná se o materiál, který je silnější, odolnější a snadnější na údržbu než běžné tkaniny – což jsou především v domácnostech s dětmi a zvířaty rozhodně plusové body. Jako potah na nábytek se velur považuje za klasický a dostupný.

Lidé si velur oblíbili pro jeho sametový povrch. Jde navíc o látku silnou, odolnou a snadnou na údržbu. Materiál je k dostání v klasických vzorech a barvách.

Mikrovlákno

Mikrovlákno je atraktivní a vyniká dlouhou životností. Tento materiál je příjemný na dotyk, měkký, snadno se udržuje a odolává nečistotám. Dalšími výhodami mikrovlákna jsou jeho prodyšnost a stálost na světle. Vzhled kvalitního mikrovlákna jako alcantara připomíná kůži z divočiny – a také po čase získává typickou patinu, jaká se vytváří na kůži.

Jde o nejčastěji užívaný druh vláken pro čalouněný nábytek. Materiál je ideální pro rodiny s dětmi a domácnosti se zvířaty. Jeho nespornou výhodou je velmi snadná péče, pevnost a odolnost proti nečistotám. Má elegantní vzhled. O tom, jak si vyrobit vlastní čističe na fleky na sedačce, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu