Na špinavý koberec můžete použít různé domácí pomocníky. Třásně udrží v čistotě troška škrobu

Dům 22. července 2020 | 09:05 — Helena Malá
Koberce jsou v bytě příjemné, ale na druhou stranu vyžadují pravidelnou údržbu, jinak nevypadají dobře. Pokud nechcete utrácet peníze za profesionální firmu, která koberce vyčistí chemicky, zkuste je vypulírovat sami pomocí věcí, které máte často běžně doma.
Další 3 fotografie v galerii
Jen čistý koberec vypadá dobře / Depositphotos

Čištění koberců může být poměrně pracné, zvláště tehdy, když jsou zanedbané nebo když nemáte dostatek informací o tom, jak si tuto práci výrazně ulehčit. Můžete si samozřejmě v obchodě pořídit speciální čističe, ale klidně je lze nahradit i starými osvědčenými recepty a babskými radami.

Nejprve použijte vysavač

Ať už použijete domácí či kupovaný prostředek, než se do samotného čištění pustíte, pečlivě koberec vysajte. Ideální je použít vysavač s takzvaným klepačem, ale pokud jej nemáte, vystačíte si i sběžným vysavačem. Jestliže se chystáte vyčistit kusový koberec, který snadno vynesete ven, můžete ho pořádně vyklepat ručním praklem. Stačí najít vhodné místo, kde koberec přehodíte.

Sůl špínu pohltí

Pokud řešíte, jak se zbavit špíny, kterou vám na koberec nanesly děti nebo zvířata z venku, zkuste si vzít na pomoc obyčejnou kuchyňskou sůl. Nasypejte ji na fleky a nechejte přibližně 15 minut působit. Sůl špínu pohltí. Nakonec krystalky soli pohodlně vysajte.

Prášek do pečiva

Na odolné skvrny můžete použít prášek do pečiva. Postup je velmi jednoduchý. Postižené místo posypejte práškem z jednoho balíčku a nechejte působit přes noc. Druhý den vysajte vysavačem.

Na žvýkačku vezměte led

Pokud se vám na koberec přilepila žvýkačka, nechte ji ztvrdnout pod položeným kusem ledu. Jakmile žvýkačka zkřehne, odškrábněte vše, co se dá a klidně postup opakujte. Zbylé pozůstatky žvýkačky setřete třeba pomocí lihu.

Kyselé zelí

K vyčištění špinavého koberce můžete sáhnout i po zakysaném zelí. Ze zelí odstraňte přebytečnou vodu a skvrnu jím posypejte. Pro ještě větší účinek můžete hromádku zelí navíc posolit. Nechte několik hodin působit a nakonec jednoduše zameťte a vyvětrejte, ať se zbavíte nepříjemného odéru. Kyselé zelí se dá použít také pro oživení barev na koberci.

Smetana či pěna na holení

Skvrn na koberci vás zbaví i smetana. Vyšlehejte ji do husté pěny a tu pak naneste na skvrnu. Po zaschnutí smetanu vysajte a v případě potřeby ještě dočistěte práškem do pečiva. Pokud by vám bylo smetany na čištění koberce líto, stejnou službu vám udělá i pěna na holení. Tu navíc nemusíte vysávat, stačí ji po několika hodinách působení setřít vlhkým hadříkem. O dalším využití pěny na holení v domácnosti jsme psali zde.

Co platí na kobercové třásně

Jestliže máte koberec s třásněmi, musíte péči věnovat i jim. Zanedbané třásně totiž dokáží pokazit dobrý dojem i z jinak čistého koberce. Okraj koberce zakryjte papírem a třásně postříkejte škrobem tak, aby se vám snadno nezohýbaly. Jejich údržba pak bude mnohem snadnější a budou pěkné a nezacuchané.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu