I alergici si mohou dopřát polštáře a peřiny z peří. Stačí vědět, které zvolit

Dům 06. srpna 2020 | 07:57 — Helena Malá
Hodně lidí má představu, že citlivým jedincům bude dělat spánek v peřinách z peří zle. Jenže peří za to obvykle nemůže. Lidí alergických na peří je totiž opravdu málo, podle nedávné studie jde o 2 až 3 % populace. Daleko větší procento lidí trpí alergií na roztoče.
Další 3 fotografie v galerii
Spát v péřových peřinách si mohou dovolit i alergici / Depositphotos

Peří má řadu pozitiv a mnozí výrobci nabízejí i zcela hypoalergenní péřové polštáře a peřiny, takže alergici mohou zůstat v klidu. Nedrží se v nich roztoči a také velmi dobře pohlcují vlhkost. Mírná vlhkost není peří nikterak na škodu, naopak napomáhá k jeho regeneraci a obnovit původní načechranost.

Nejčastěji se peřiny plní husím nebo prachovým husím peřím. Jaký je mezi těmito náplněmi rozdíl?

Husí peří

Husí peří má velmi dobré termoizolační vlastnosti, jelikož se jedná o přírodní materiál. Skládá se převážně z krycího peří, tedy z malých pružných peříček. Jeho nespornou výhodou je také to, že si dokáže po mnoho let udržet svoje vlastnosti, tedy hřejivost, odvádění vlhkosti a schopnost regenerace.

Prachové husí peří

Prachové peří se nachází pod vrstvou krycího peří a je oproti krycímu peří mnohem jemnější. Jeden gram prachového peří se skládá z 500-1000 malých chomáčů, díky této své struktuře dokáže zachycovat molekuly vzduchu, což v praxi znamená, že když vytáhnete péřový polštář i třeba z nějakého těsného prostoru, začne se automaticky sám nafukovat. Samozřejmostí jsou vynikající termoizolační vlastnosti, které jsou ještě mnohem výraznější než u běžného husího peří, i schopnost regenerace.

Důležitý je poměr

Husí peří a husí prachové peří se používá pro výplně v různém poměru. Prachové přikrývky a polštáře jsou takové, kde je poměr prachového peří vůči husímu alespoň 50 %. Ty nejkvalitnější prachové polštáře a přikrývky jsou pak plněny v poměru 90/10 ve prospěch prachového peří.

Údržba péřových polštářů a peřin

Podle odborníků je dobré přikrývku a polštáře alespoň dvakrát do roka vyprat. V čistírně dáte za ošetření péřového polštáře asi 350 korun, za přikrývku pak kolem tisícikoruny. Když ale budete opatrní, můžete péřové polštáře a peřiny vyprat i v pračce. Budete k tomu potřebovat:

  • pračku s kapacitou alespoň 7 kg a více
  • sušičku na prádlo
  • speciální přípravky na praní peří
  • míčky do sušičky

Než začnete prát, zkontrolujte důkladně švy. Pokud snad naleznete i třeba malou dírku, určitě je potřeba ji zašít. Použijte speciální přípravek na praní peří, aby neztratilo svou elasticitu. Nepoužívejte aviváž, peří by mohlo ztratit své přirozené vlastnosti. Perte na nejúspornější režim při teplotě max 40 °C a ždímání nastavte na maximální otáčky.

Po vyprání vložte péřový polštář či deku do sušičky se dvěma nebo třemi míčky, které budou polštář během sušení načechrávat. Pokud nemáte speciální míčky k tomuto účelu určené, lze použít i obyčejné tenisáky vložené do ponožky.

Na co si dát pozor

Péřový polštář určitě nesušte na slunci - během sušení by se mohla část peří přesušit a může začít docházet k jeho praskání. Navíc by střední část mohla zůstat vlhká a peří by pak nebylo načechrané. Nikdy také nepoužívejte během praní aviváž. O tom, jak velké rozdíly jsou mezi ortopedickým, anatomickým a zdravotním polštářem, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu