Zážitek ze sledování televize může ovlivnit i výběr televizního stolku. Podstatné jsou dva rozměry

Dům 12. září 2020 | 13:00 — Helena Malá
Alespoň jednu televizi má drtivá většina domácností. Mnozí si na její výběr dávají velmi záležet a o technických parametrech mají často znalosti jako profesionálové. Jenže zážitek ze sledování televize neovlivňuje jen samotná kvalita televizoru, ale také televizní stolek.
Další 3 fotografie v galerii
Televizní stolek nemusí být nudným kouskem nábytku / Depositphotos

Je škoda, že mnozí lidé výběru televizního stolku nevěnují tolik pozornosti jako výběru televize. Přitom pořízení vhodného stolku může ovlivnit víc, než si myslíte. A mimo jiné jde ruku v ruce s tím, jaký máte doma televizor. Zvolit ideální televizní stolek není snadný úkol. Už jen proto, že je třeba vzít v potaz hned několik faktorů. Jak design, tak třeba rozměry televize.

Design je důležitý

Televizní stolek je poměrně výrazný prvek v obývacím pokoji a je třeba jej proto sladit s interiérem. Pokud byste tak neučinili, vypadal by váš obývák značně disharmonicky.

Dnes je možné pořídit televizní stolky v různých barvách i materiálech, záleží tedy na vašich preferencích a stylu, v jakém máte obývák zařízený.

Sklo a kov

Skleněné stolky v kombinaci s kovem působí lehce a moderně. Sklo je sice materiál, který je náročnější na údržbu a taky má váhové omezení, ale na druhou stranu je velmi hezký. Jeho čirá barva dokáže pokoj projasnit a zároveň mu dodá moderní a futuristický vzhled.

Dřevo, laminát

Dřevěné stolky jsou evergreenem, který v pokoji navodí útulnou atmosféru. Výhodou dřevěných nebo laminátových stolků je velká barevná variabilita. Můžete je pořídit jak v přírodních, tak křiklavých barvách. Pro výrobu se nejčastěji používá lamino nebo MDF materiál a masiv. Stolky z těchto materiálů vydrží velmi dlouho, nabízí dostatek úložného prostoru a jednoduchou údržbu.

Zaměřte se i na funkčnost

Při výběru televizního stolku zvažte také jeho funkčnost. Nejdůležitější je samozřejmě to, že se na něj musí dobře vejít televize. Před nákupem si proto dobře změřte televizi, pod kterou stolek kupujete. U moderních televizí s plochou obrazovkou už nezáleží na hloubce, ale na šířce. Správný stolek by měl být stejně široký jako televize, ale ideálně by měl být o 1 cm širší. Když si pořídíte širší stolek, bude mít vaše televize pevnou základnu, a navíc získáte prostor na reproduktory nebo dekorace.

Výška stolku má velký vliv na pohodlí při sledování televize. Obrazovka televize by měla být ideálně ve výšce očí, nebo o něco níž. Pokud byste k obrazovce museli vzhlížet, dosáhli byste akorát bolesti za krkem. Výška stolku by také měla odpovídat výšce sedačky, abyste si při sledování filmu vychutnali opravdu maximální pohodlí.

Dále ale berte v úvahu uspořádání polic, zásuvek nebo dělení do otevřených a uzavřených prostorů. Mějte na paměti, že do stolku možná budete chtít dát i nejrůznější televizní příslušenství, třeba video a DVD přehrávače, reproduktory, nespočet CD, DVD a Blue Ray disků, případně herní konzole. O tom, co všechno umí smart televize, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu