Kontinentální postel se od běžné neliší jen výškou. Je nejen pohodlnější, ale také zdravější

Dům 18. září 2020 | 08:54 — Helena Malá
Postelí existuje nepřeberné množství, liší se materiálem, vzhledem i kvalitou. Za to nejluxusnější, co dnešní trh nabízí, jsou považovány takzvané kontinentální postele. Znát je můžete i pod názvem americká či královská postel nebo také postel boxspring.
Další 3 fotografie v galerii
Kontinentální postele jsou podstatně vyšší než ty běžné / Depositphotos

Čím je člověk starší, tím více ocení, když se dobře vyspí. A o kvalitě spánku rozhoduje mimo jiné i postel. A právě kontinentální postel je považována za jednu z nejluxusnějších.

Rozdíl mezi kontinentální a běžnou postelí je velký, a to hned v několika směrech. Už na první pohled je podstatně vyšší. Může mít výšku 60 až 70 centimetrů, ale klidně i víc. Právě díky výšce se vám bude z postele dobře vstávat i do ní uléhat. Výška ale rozhodně nepředstavuje jediný rozdíl mezi americkou a běžnou postelí.

Více matrací zaručuje lepší spaní

Od klasické postele se však kontinentální postel neliší jen svou výškou, ale také složením, běžně se skládá hned ze tří částí. Jejím stěžejním prvkem je takzvaný boxspring neboli spodní díl složený z masivního rámu a pružinového systému.

Boxspring je v podstatě ortopedickým a ventilačním podkladem pro hlavní matraci, na kterou se dále umísťuje svrchní podložka. Díky tomu, že spíte na více matracích, je váš spánek pohodlnější a hlavně zdravější. Obvykle máte na výběr dvě varianty - buď si zvolíte matrace napevno fixované, nebo volně položené. Volně položené matrace se však lépe udržují (můžete je otáčet, větrat či vyměňovat).

Topper umocňuje komfort

Možná máte ve vaší posteli kvalitní matraci a jste přesvědčeni, že spánek už nemůže být lepší. Pokud jste ale dosud neobjevili přednosti svrchní podložky neboli topperu, který je nedílnou součástí kontinentálních postelí, nevíte, jak právě tato vychytávka může váš spánek ještě vylepšit.

Topper je určený ke zjemnění matrace, umocnění komfortu při spaní a také k designové ucelenosti celé postele. Na topper je pak vhodné položit ještě chránič matrací, který je možné prát v pračce. Ochrání matraci před prachem a jinými nečistotami, což ocení nejen alergici.

Dejte přednost přírodním materiálům

Na úsloví, že příroda je mocná čarodějka, je hodně pravdy. Příroda zná i recept na dokonalý spánek. Vybírejte proto přednostně kontinentální postele vyrobené z přírodních materiálů, ke kterým patří vlna, bavlna nebo třeba koňské žíně. Tyto kvalitní přírodní materiály zajišťují nejen nejvyšší komfort, ale také dokonalou prodyšnost jednotlivých vrstev. O tom, jakých pravidel se vyplatí držet při výběru postele, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu