Vyhněte se nejčastějším chybám při čištění toalety, zabráníte usazování nečistot

Dům 21. října 2020 | 10:47 — Klára Sanders
Čistá toaleta je tak trochu vizitkou celé domácnosti. Pravidelný úklid toalety byste si měli naplánovat minimálně jedenkrát za týden, abyste zabránili usazování nečistot a toaleta byla stále jako nová.
Další 1 fotografie v galerii
Pravidelný úklid toalety byste si měli naplánovat minimálně jedenkrát za týden / Pixabay

Při správném čištění toalety se neobejdete bez mechanického kartáče a kvalitního čisticího a dezinfekčního přípravku. 

Mnoho lidí se domnívá, že do záchodové mísy stačí nalít jednou týdně dezinfekční prostředek, spláchnout a je vystaráno. Opak je pravdou! Pokud necháte přípravek působit přes noc bez jakéhokoli čištění, bakterie se v míse namnoží!

V první řadě odstraňte prach

Chcete-li záchod vyčistit opravdu důkladně, neměli byste zapomínat ani na prostor nad a pod ním. Nejprve tedy začněte odshora. K čištění trubek, splachovadla a dlaždiček vám skvěle poslouží klasický dezinfekční prostředek na koupelny. K ruce si vezměte kuchyňskou houbičku nebo jednorázový hadr a pečlivě odstraňte prach z nádržky, splachovadla a veškerých trubek. Poté se pusťte do dezinfekce dlaždiček. Určitě není na škodu otřít i stojan na toaletní papír.

Nalijte do mísy vhodný prostředek

Zvedněte prkýnko a do mísy nalijte vhodný čisticí prostředek na toalety. Je třeba jej nalívat pod okraje mísy a nechat stéct dolů. Některé profesionální uklízečky doporučují záchodovou štětkou napřed zatlačit vodu dovnitř mísy, aby prostor byl volný a dobře se čistil. To však závisí na typu toalety. 

Nezapomeňte očistit vše kolem

Zavřete víko od toalety a nechejte v ní prostředek působit. Zatím si umyjte vše kolem záchodu – dolní část mísy, veškeré obklady apod. Pokud budete používat kvalitní utěrku z mikrovlákna, bude prostředí dokonale čisté. Vybírejte ale kvalitní – jen ty na sebe umějí nachytat špínu.

Důkladně vyčistěte mísu

Nyní se vraťte k míse. Vezměte záchodovou štětku a co nejlépe mísu vyčistěte. Aby byla toaleta opravdu voňavá a bez bakterií, vyplatí se pořídit si štětku s malým kartáčkem navíc, kterým se dostanete pod okraj mísy. Profesionální uklízečky se totiž shodují na tom, že samotné prostředky ji neodstraní.

Zaměřte se na panty u prkýnka

Novější typy toalet mají většinou odnímatelné prkýnko. V tom případě sedátko vyndejte, umyjte vhodným prostředkem, opláchněte, otřete a vraťte zpět.

U starších toalet vám bohužel nezbude nic jiného, než vzít zubní kartáček, a pomocí prostředku mechanicky všechny záhyby důkladně očistit. Psali jsme také: Jak vybrat správné prkénko, které bude na vaši toaletu perfektně sedět

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu