Správnou péčí můžete prodloužit životnost akumulátorů

Dům 16. listopadu 2020 | 13:34 — Klára Sanders
V našich domácnostech i na pracovištích stále přibývají přístroje a nástroje, které pro svůj provoz nutně potřebují dodávat tolik potřebnou energii z baterií. V dnešní době se stále více využívají nabíjecí akumulátory než jednorázové baterie. Správnou péčí můžete životnost akumulátorů prodloužit.
Další 1 fotografie v galerii
Aby vám akumulátory vydržely, je potřeba o ně správně pečovat / Pixabay

Rozdíl mezi baterií a akumulátorem je jednoduchý. Baterie je na jedno použití a akumulátor lze dobíjet. Baterii tedy po vybití vyhodíte, ale akumulátor můžete znovu a znovu nabíjet. Dejte si při tom pozor na několik věcí. 

Paměťový efekt

U starších typů akumulátorů se uplatňoval tzv. paměťový efekt, který znamenal, že pokud akumulátor nabijete jen z poloviny a pak vybijete, bude mít tendenci si zapamatovat, že má poloviční kapacitu. Podobně se může přihodit, že se bude chovat akumulátor, který bude sice plně nabitý, ale bude vybitý jen napůl a dojde k jeho následnému nabití. To platilo beze zbytku o NiCd akumulátoreh a částečně o NiMH článcích. Dlouho se myslelo, že o moderních Li-Ion článcích to neplatí, ale ukázalo se, že i ony tímto problémem trpí.

Skladujte akumulátor nabitý

Akumulátory nemají příliš v oblibě stav, kdy jsou vybité. Je to dokonce velmi nebezpečné pro jejich další funkci. Z toho důvodu byste nikdy neměli nechat vybitý článek příliš dlouho mimo nabíječku. Pozor ovšem na to, zda při nabíjení nehrozí přebití. Většina nabíječek má toto řešeno. Při použití podezřelých výrobků za nízké ceny ale nelze tušit, jakým způsobem nabíjení probíhá, a snadno své články poškodíte.

Počet cyklů je omezený

Každý článek má určitý počet cyklů, které zvládne. Cyklem se rozumí doba od jednoho nabití k druhému. Zahrnuje tudíž jak nabíjení, tak i vybíjení akumulátoru. Dnešní články vydrží 500 i 1000 cyklů, což se může zdát jako hodně, ale stačí, když si představíte, jak často nabíjíte svůj mobil a pochopíte, že v tom může být problém.

Jak se tedy starat o akumulátor

Vždy se snažte svůj akumulátor nabít na maximum a při používání zařízení vyčerpat maximum energie. Je jasné, že jsou situace, kdy se toto vyčerpání nedá dodržet. Pokud budete mít v kameře ještě energii pro 20 minut záznamu a budete chtít natáčet 40 minut, nepochybně si svůj akumulátor dobijete. Podobně mobil, který bude mít ještě 30 % energie, před odchodem do práce také dobijete na plnou kapacitu, abyste nezůstali během dne bez proudu. Snaha by ale měla být o plné nabití a plné vybití. Plným vybitím se myslí stav, kdy přístroj hlásí třeba pět procent zbývající energie.

Pokud máme přístroj, který můžeme provozovat ze sítě, měli bychom tak činit. To je typická situace u notebooků. Jednoduchou odpovědí, proč některé přenosné počítače mají ještě po deseti letech svěží akumulátor, je v tom, že byly používány v podstatě jako počítače připojené skoro vždy do zásuvky a jen občas běžely na akumulátor. Nebyl u nich vyčerpán počet cyklů a i po létech akumulátor dobře funguje.

Dbejte na to, aby žádný váš přístroj nezůstal vybitý. Dobíjejte vybité akumulátory co nejdříve. Pokud budete dodržovat tato pravidla, nebudete vystavovat přístroje příliš vysokým teplotám a nedojde k mechanickému poškození akumulátoru, bude vám zdroj energie sloužit i mnoho let k plné spokojenosti. Psali jsme také: Správným zacházením prodloužíte životnost pračky i sušičky. Vyvarujte se častých chyb

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu