Nezapomeňte správně zazimovat elektrokolo. Jedna chyba se vám může docela hodně prodražit

Ostatní 12. prosince 2020 | 16:50 — Helena Malá
Najdou se milovníci cyklistiky, kteří své kolo neodloží ani v zimě. Pokud k nim ale nepatříte, je třeba kolo zazimovat. Obzvláště pokud máte elektrokolo, které je čím dál více v oblibě. U něj je třeba zaměřit svou pozornost hlavně na baterii, která je obvykle nejdražším komponentem.
Další 3 fotografie v galerii
Elektrokolo není levné, vyplatí se tedy o něj pečovat tak, abyste mu prodloužili životnost / Pixabay

Elektrokolo nestojí pár korun, a tak by byla škoda ho zničit jen kvůli špatnému zazimování. Vyplatí se proto přečíst si pár rad, jak kolo uložit k zimnímu spánku tak, aby bylo na jaře opět připraveno zdolávat další kilometry.

Pokud svému bicyklu chcete dopřát opravdu to nejepší, čekají vás před nástupem zimního počasí dva úkony. Nejprve jde o posezonní servis a pak o správné zazimování. Co se týká ročního posezonního servisu, měl by zahrnovat komplexní údržbu a diagnostiku elektrokola. Můžete si servis udělat sami doma, ale někdy je třeba provést i technicky složitější úkony, takže je často vhodnější nechat tento krok na odbornících. V zimě na vaše e-kolo budou mít rozhodně více času než v předjaří.

Zazimování nepodceňte

Jakmile máte kolo zpátky ze servisu, je třeba ho zazimovat. Je nutné v podstatě dodržet několik zásad a případně provést pár servisních úkonů, které ovšem zvládne doma snad každý. Je jasné, že první, co je třeba udělat, je kolo důkladně vyčistit. Největší pozornost je pak vhodné věnovat baterii. Díky správné péči baterii prodloužíte životnost. A vzhledem k tomu, že jde často o nejdražší část e-kola, ušetříte tím nemalé peníze.

Má ráda sucho a teplo

Pokud nevíte, jak se o baterii z e-kola postarat, držte se následujícího návodu.

  • Skladujte baterii mimo elektrokolo. Pokud baterii z kola nesundáte, může nechtěně dojít k aktivaci přes kontakty. 
  • Před uložením ošetřete její kontakty speciálním konzervačním přípravkem.
  • Uložte ji při pokojové teplotě.
  • Skladujte ji nabitou jen na 60 %.
  • 1x měsíčně ji zkontrolujte - jakmile kapacita klesne na 40 %, dobijte opět na 60 %. Vlivem samovybíjení by mohlo dojít úplnému vybití a poškození baterie. A nezapomeňte, že i zbytečné „přebíjení“ jí škodí. 
  • Máte-li pochybnosti o kapacitě baterie, nechte si ji diagnostikovat u odborníků (včetně protokolu o měření).
  • Pokud je to s kapacitou baterie špatné, zvažte její výměnu nebo ji nechejte repasovat, což vás vyjde podstatně levněji.

Dvě největší chyby, kterých je radno se vystříhat

Nejrozšířenější lithium-iontové baterie, tedy akumulátory, vydrží v kole několik stovek nabíjecích cyklů. Průměrně by měly vystačit na 20 až 25 tisíc kilometrů. Jejich životnost ovlivníte mimo jiné i péčí. Nejdůležitější je nenechávat baterii zcela vybít, protože její úplné vybití vede k nevratnému poškození. Není ani dobře, když baterii necháte na nabíječce dlouho poté, co je plně nabitá. To platí i v době, kdy kolo odložíte k zimnímu spánku. O tom, jak opravit píchlou duši i bez sady na opravení, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu