Židle musí umět víc, než jen zapadnout do interiéru. O mnohém rozhodují čísla, nepodceňte je

Dům 26. listopadu 2020 | 13:06 — Helena Malá
Bez židlí se snad žádná domácnost neobejde. Ať už vám slouží u jídla, k práci nebo odpočinku, vždy musí židle splňovat určitá kritéria.
Další 3 fotografie v galerii
Židlí existuje mnoho typů, každá má trochu jinou funkci / Depositphotos

Je jasné, že židle by měla ladit se zbytkem interiéru. Vzhledem k tomu, že sezením na židli strávíte nemálo času, je také nutné, aby se vám na ní sedělo pohodlně. K čemu vám totiž bude, mít designově nádhernou židli, když na ní usedíte maximálně 10 minut?

Optimální rozměry židle

Optimální rozměry židle se samozřejmě odvíjejí od výšky a váhy uživatele. Obecně by však židle měla splňovat následující kritéria: výška sedáku by měla být o něco menší než délka nohy ke kolenu. Hloubka sedadla by měla být taková, aby po úplném opření a položení chodidel plnou plochou na zemi zůstala mezera mezi částí nohy pod kolenem a hranou sedadla. Šířka sedáku by měla být taková, aby byl při sezení z každé strany bezpečný prostor, tzn. alespoň o několik centimetrů širší než pánev. Velmi přibližně lze určit šířku sedáku jako šířku pánve plus 10 cm.

Velký význam mají také područky. Umožňují komfortnější sezení, usnadňují vstávání a usedání a zabezpečují trup před vychýlením do stran. Područky by měly být nad sedací plochou cca o 3 cm výš než loket. Důležité je sledovat také rozdíl mezi horní plochou sedáku a horní plochou jídelního stolu, ten by měl být mezi 220 až 270 mm.

Důležitější než materiál je provedení

Materiál, ze kterého je židle vyrobena, hraje samozřejmě také roli, ale ještě důležitější je kvalita provedení. Zásadní pro výběr židle je, aby byla páteř vždy v přirozeném tvaru. Pokud hledáte židli, která bude mít větší životnost, poohlédněte se po takové, která je vyrobena z masivu.

Druhy židlí

Židli vybírejte vždy podle toho, k jakému účelu vám má sloužit. Židle určená do domácnosti by měla být vždy pohodlnější než kavárenská. Kancelářská židle by zase měla splňovat náročnější požadavky.

Kancelářská židle

Kancelářská židle má mít stabilní a pevnou základnu (nejlépe pětiramenné podnože s kolečky, které poskytují větší možnosti nastavení). Dražší modely disponují nastavitelnou bederní opěrkou, nastavitelnými podpěrkami rukou a opěrkou hlavy. Nastavitelná výška pomocí plynového pístu je dnes již samozřejmostí. Pokud trávíte podstatnou část pracovní doby vsedě, je anatomicky tvarové kancelářské křeslo investicí, která se vám jistě vyplatí. Každopádně mějte na paměti, že pracovní židle jsou určeny hlavně pro práci v sedě na zvýšené pracovní ploše. Výška sedáku by se zde měla pohybovat v rozmezí 650 mm až 800 mm od země. Pro podepření nohou musejí být židle opatřeny nožní opěrkou (trnoží).

Jídelní židle 

Výběr materiálů a tvarů jídelních židlí je dnes skutečně obrovský. Někomu se lépe sedí na dřevě, někomu zase na čalounění. Při výběru je důležité dbát na prostor, do kterého židle kupujeme. Do malé kuchyně se hodí spíše židle lehčí, jednodušších tvarů. Do velké jídelny můžete zvolit židle masivnější, např. i čalouněné a s opěráky. Židle jídelní, ať už s područkami, nebo bez nich, by měly mít pro pohodlné sezení sedák s typickou výškou 450 mm až 470 mm od země. O tom, jak vybrat ideální jídelní stůl, jsme psali zde.

Odpočinková židle

Odpočinková křesla a židle jsou určena především k odpočinku a relaxaci - zde hraje hlavní roli poměr sklonu opěradla a sedáku. Zároveň nabývá na základní důležitosti i tvar sedáku. Nejdůležitější je ale opěradlo, které by mělo co nejlépe kopírovat páteř uživatele.

Barová židle

Pro delší a pohodlné sezení na barové židli je nejlepší vybrat čalouněný sedák, pro občasné a krátkodobé sezení se hodí židle plastová. Výhodné je, pokud má barová židle nastavitelnou velikost a je otočná.

Dětská židle

Židle pro děti vybírejte podle jejich věku. Pro malé děti jsou vhodné dětské židle, které jsou na kolečkách umístěných na pěti ramenech, které jsou díky tomu stabilní a mobilní. Pro odrostlejší děti, které tráví více času u stolu (u učení, počítače nebo knihy), se už hodí židle kancelářská, a to taková, která je kvalitní a zajistí, aby se dítěti nedeformovala záda. To znamená židle s nastavitelnou výškou, s anatomickou zádovou opěrkou a s nastavitelnými loketními opěrkami umístěnými spíše vzadu tak, aby nepřekážely dítěti ve psaní.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu