K boho stylu patří i dekorace vytvořené drháním. Naučte se je zbavit prachu a udržovat v čistotě

Dům 05. února 2021 | 10:08 — Helena Malá
Boho styl má čím dál více příznivců. Jde o jeden z nejsvobodnějšíchh bytových designů, ve kterém je dovoleno prakticky cokoliv. Perfektně do tohoto stylu zapadají i bytové doplňky vyrobené drháním, tedy technikou známou ve světě jako macramé. Aby drhané dekorace dělaly dlouho parádu, musíte vědět, jak o ně pečovat.
Další 3 fotografie v galerii
Drhané výrobky je nutné pravidelně zbavovat prachu / Depositphotos

Dekorace vytvořené technikou macramé vnesou do každého interiéru trochu moderního bohémského umění. A je jedno, zda jde o povlak na polštář, dekoraci na zeď, stínítko na lampu, houpací síť či závěs na okno nebo květináče. Drhané výrobky působí něžně a stylově a kdo má rád přírodní dekorace, určitě si je zamiluje.

Jenže pokud si macramé vyrobíte nebo koupíte, měli byste myslet i na to, jak se o takové bytové doplňky správně starat. Zaprášené a špinavé vám moc radosti neudělají. Naštěstí stačí, když si osvojíte pár jednoduchých tipů, které vaše drhané výrobky udrží dlouho jako nové.

Nechejte macramé narovnat

Pokud si drhanou dekoraci objednáte a necháte poslat balíkem domů, počítejte s tím, že vám může dojít poněkud zmuchlaná. Ničeho se nelekejte a nechejte macramé vyrovnat. Třeba zavěšením na zeď. Výrobky, které nejsou určené k zavěšení, stačí lehce protřepat či jemně pomocí prstů pročesat třásně.

Dobře si pak promyslete, kam macramé dáte. Mějte na paměti, že jde o přírodní materiál, který je hořlavý. Vyberte proto takové místo, které je v dostatečné vzdálenosti od otevřeného ohně, ať už jde o krb nebo svíčky.

Zaměřte se na prach

Aby se z vaší drhané dekorace nestal jen lapač prachu, myslete na pravidelnou očistu. Stačí, když zhruba jednou za měsíc dekoraci opatrně vezmete a vyklepete pohyby ze strany na stranu prach, který se na ni za tu dobu stačil nachytat. Pomoci si můžete i bílým suchým hadříkem, kterým provázky opatrně otřete. V žádném případě však nepoužívejte vysavač, mohlo by se totiž snadno stát, že by nešetrně nasál některé provázky a dekoraci by tak zničil.

Na čisticí prostředky zapomeňte

Rozhodně ale zapomeňte na chemické čisticí prostředky, hadřík, kterým můžete prach otřít, by měl být vždy suchý a čistý. Obzvláště náchylné je macramé na agresivní čistidla, která jsou určená na čištění různých skvrn. Těmto přípravkům se opravdu vyhněte širokým obloukem. Také na macramé nestříkejte žádné parfémy nebo osvěžovače tkanin. Za nevzhlednou skvrnu, kterou nebudete mít jak vyčistit, to opravdu nestojí.

Co s drobnými nečistotami

Pokud se stane nějaká nehoda a vy macramé něčím ušpiníte, nezoufejte. Pokuste se místo vyčistit pomocí bílého hadříku a studené čisté vody. Opět ale nepoužívejte žádné saponáty a chemické čističe. Ušpiněná vlákna se pokuste vyčistit jen tím, že hadříkem budete špínu jemně otírat. Nenamáčejte zbytečně do vody celou dekoraci, stačí navlhčit jen bílý hadřík. Pak nechejte na vzduchu pořádně vyschnout. Co dalšího kromě macramé se hodí do boho domácnosti, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu