Jak si poradit se špínou kolem ovládacích knoflíků na troubě nebo sporáku

Dům 17. března 2021 | 09:24 — Klára Sanders
Někdo si potrpí na opravdu moderní spotřebiče a hladké povrchy, které se snadno udržují. Stále ale existují lidé, kteří mají radši vystouplá tlačítka a otočné knoflíky. Pokud patříte mezi ně a máte troubu, kterou ovládáte pomocí otočných knoflíků, poradíme vám, jak je snadno vyčistit.
Další 3 fotografie v galerii
Se špínou kolem ovládacích knoflíků na troubě nebo sporáku je to podobné jako třeba se špínou za pákovou baterií / Pixabay

Sporák a trouba jsou spotřebiče, které používáme téměř denně. To se většinou projeví i na jejich znečištění, které se bohužel špatně odstraňuje. Se špínou kolem ovládacích knoflíků na troubě nebo sporáku je to podobné jako třeba se špínou za pákovou baterií. Do malých skulin se špatně dostává a práce s hadříkem nebo houbičkou na nádobí není zrovna ideální. Poradíme, jak vaše knoflíky budou za chviku zářit čistotou, a bez úmorného drhnutí.

Myčka dělá zázraky

Záleží na typu knoflíků, ale většina jde jednoduše oddělat a zase nasadit. Pokud je to i váš případ a máte doma myčku nádobí, máte vyhráno. Knoflíky jednoduše sundejte a nechte oprat v myčce.

Než vám myčka dopere, můžete pomocí třeba zubního kartáčku pohodlně vyčistit ovládací panel trouby, tedy i místečka, která knoflíky běžně částečně překrývají.

Pozor byste měli dávat pouze tehdy, když jsou na otočných knoflících vytištěná čísla nebo stupně. Nápisy by totiž mohly při častém mytí v myčce zmizet, což by moc dobré nebylo. U mnoha typů trub a sporáků jsou ale čísla vytištěná na ovládacím panelu.

Vyzkoušejte aktivní pěnu 

Pokud je špína kolem knoflíků opravdu zažraná, můžete ji zkusit odstranit pomocí aktivní čistící pěny na mastnotu. Tento přípravek je běžně k dostání v takřka každé drogerii a koupit ho lze už do stokoruny.

Aktivní čistící pěna se navíc ve vaší domácnosti rozhodně neztratí - díky ní totiž snadno odstraníte mastnotu, špínu i saze nejen z trouby, ale také grilu, plechů, hrnců, krbového skla apod.

Amoniak nebo-li čpavek je až poslední možnost

Zaschlou špínu kolem knoflíků od trouby a sporáků lze spolehlivě vyčistit i pomocí čpavku. Ten je běžně k dostání v drogeriích nebo prodejnách s barvami a laky. Stojí obvykle do stovky.

Jde ovšem o nebezpečnou chemikálii, takže pokud se rozhodnete pro tento způsob, nezapomeňte použít k práci gumové rukavice.

Pomocí vatové tyčinky opatrně naneste chemikálii na špinavá místa a pak jen pomocí vyřazeného kartáčku na zuby vyčistěte. Nakonec vše setřete houbičkou a máte hotovo. Psalu jsme také: Zbavte se molů bez chemie. Díky ingrediencím, které máte bežně doma, to zvládnete

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu