Podlahu v kuchyni nebo koupelně vám pomůže perfektně vycídit čistič, který lidé používali už před tisíci lety

Dům 26. března 2021 | 09:25 — Helena Malá
Odstranit zažranou mastnotu bývá někdy pořádný oříšek. Obzvláště v kuchyni a koupelně se mastnota objevuje hodně často, a to i na podlaze. Pokud si chcete usnadnit práci, využijte čistič, o jehož účincích věděli lidé už před tisíci lety.
Další 3 fotografie v galerii
Kastilské mýdlo má své kořeny v syrském Aleppu a Levantě / Pixabay

Kdo doma v kuchyni rád frituje, smaží a vaří, pravděpodobně moc dobře ví, jak je vše okolo mastné, včetně podlahy. Ten samý problém může nastat i v koupelně, kde zase podlahu znečistí nejrůznější krémy a olejíčky. Čistič s tisíciletou tradicí vám s mastnotou pomůže raz dva a ještě bez zbytečné chemie.

Mastná pára je prevít

Při vaření, smažení či fritování se uvolňuje mastná pára, která ulpívá na podlaze i dalších površích. I proto je nutné tuto místnost uklízet častěji než jiné. Pokud si lámete hlavu tím, čím podlahy odmastit, máme pro vás dobrý tip. Použijte kastilské mýdlo. Pomocí něj bude udržení podlah, ať už laminátových, vynilových plovoucích či dřevěných, doslova hračkou.

Vhodné i pro alergika

V obchodech jsou samozřejmě k dostání chemické přípravky na čištění podlah. Jenže ne všechny jsou vhodné na méně odolné podlahové krytiny. O jejich agresivitě ani nemluvě. Pokud dáváte přednost šetrnějším metodám, je kastilské mýdlo to pravé pro vás. A to i v případě, že máte doma alergika.

Čistidlo s tisíciletou tradicí

Kastilské mýdlo je jedním z nejstarších čisticích prostředků pro očistu těla i domácnosti. Podle dostupných zdrojů má původ už v 11. století v regionu syrského Aleppa a Levanty ve východním Středomoří. Vojáci si jej oblíbili a postupně se prostřednictvím křížových výprav dostalo až do Evropy.

Původní složení kastilského mýdla je jednoduché: vavřínový olej, čistá voda a zásaditá látka, kdysi uhličitan draselný získávaný z popela – potaš. V současnosti výrobci na tekutá mýdla používají hydroxid draselný neboli louh, na tuhá mýdla pak hydroxid sodný.

Smícháním ve správném poměru dojde k alkalicky katalyzované hydrolýze esterů za vzniku příslušného alkoholu a alkalické soli mastné kyseliny, zjednodušeně ke zmýdelnění.

Vavřínový olej nahradil olivový

Nejprve se kastilské mýdlo z blízkého východu dostalo do Španělska. Tam je ale vavřínový olej hůře dostupný. Nahradili jej proto olivovým olejem. Potom se přes královské rodiny rozšířilo po Evropě. Dnes výrobci přidávají i jiné oleje, například kokosový nebo éterické oleje na ovonění.

Kastilské mýdlo je přírodního, neživočišného původu a můžete jej použít skoro na cokoliv. Na mytí těla, jako přídavek na praní i k čištění podlahy.

Jak zbavit podlahu mastnoty

K ekologickému úklidu se vám bude hodit kastilské tekuté mýdlo. Dále si pořiďte láhev s rozprašovačem, nějaký éterický olej a mop s mikrovlákny.

Příprava čistidla

Jednu až dvě čajové lžičky kastilského tekutého mýdla nalijte do 0,7 litru horké vody,
přidejte pár kapek citronového nebo rozmarýnového vonného oleje a promíchanou směs nalijte do nádobky s rozprašovačem.

Než se pustíte do vytírání, nejprve podlahu v kuchyni zameťte nebo vyluxujte, aby na podlaze nebyly drobky od jídla. Pak podlahu jemně postříkejte čistidlem z kastilského mýdlla a nechte několik minut působit. Máte-li doma dřevěnou podlahu, vytírejte jen mírně navlhčeným mopem, aby se vlhkost nedostala mezi spáry. Na dřevěné podlahy je vhodný mop s mikrovlákny. Pokud se vám zdá podlaha stále mastná, postup opakujte.

Účinek zvýší soda

Pro zvýšení účinku můžete nejvíc mastná a znečištěná místa posypat jedlou sodou. Kastilské mýdlo i soda mají podobnou zásaditou hladinu pH, dají se tedy smíchat. Posypáním podlahy trochou jedlé sody a následným postříkáním vznikne měkká peelingová směs, která čištění usnadní. Tuto směs však používejte jen na odolnější podlahy, jako je keramická dlažba, případně si postup čištění se sodou nejprve vyzkoušejte na podlaze v místě, které není tolik na očích, například pod skříňkou.

Ocet až na závěr

Použijete-li nějaké méně kvalitní kastilské mýdlo, mohou se na podlaze po otření mopem objevit světlé flíčky. Na jejich odstranění můžete použít čistou vodu, do které přidáte lžíci octa. Ale nikdy ocet nepřidávejte přímo do směsi s kastilským mýdlem, protože smícháním by došlo k chemické reakci a čistidlo by mohlo přestat účinkovat.
Zapomeňte také na abrazivní, drsné látky, jako jsou různé prášky a pasty na čištění. Jejich použitím by mohlo dojít k poškrábání vrchní vrstvy podlahové krytiny. O tom, jak se zbavit mastnoty na digestoři, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu