Vypínače a zásuvky. Detail, který může interiéru dodat šmrnc

Dům 28. května 2021 | 09:45 — Helena Malá
Zásuvky a vypínače jsou obvykle součástí každé domácnosti. Jestli jste si ale mysleli, že jde o detail, na kterém moc nezáleží, jste na omylu. I taková drobnost, jakou je vypínač, může doladit interiér. A samozřejmě platí, že nevhodným výběrem můžete z estetického hlediska i jinak dokonalému prostoru uškodit.
Dalších 5 fotografií v galerii
Vypínače a zásuvky mohou mít různý design / Pixabay

Možná si ještě pamatujete na doby, kdy v každém bytě či domě byly ošklivé šedivé či hnědé vypínače s ostrými hranami. Tehdy se nad jejich vzhledem sotva kdo pozastavil. Pokrok jde ale dopředu a dnes se výrobci snaží o to, aby jejich výrobky byly nejen funkční, ale taky hezké.

Přední český designér Jan Čapek kdysi řekl: “Je šíleně těžké udělat něco tak jednoduchého, jako je obyčejný čtvereček na zeď.“ Naštěstí ale díky němu a dalším odborníkům máme z čeho vybírat. Sortiment je skutečně široký, pořídit si můžete vypínače hranaté, oblé, kulaté, bílé, barevné či z nejrůznějších materiálů. Je to jen na vás. Ať už si ale vyberete jakýkoliv typ, vždy je dobré se při výběru vypínačů a zásuvek řídit několika jednoduchými pravidly.

Vytvořte si seznam

Pokud máte novostavbu nebo rekonstruujete byt, je dobré si před tím, než vyrazíte do obchodu, ujasnit, co vlastně potřebujete. Poradit by vám v tom měl váš elektrikář. Jen on přesně ví, kolik a jaké typy zásuvek a vypínačů potřebujete. Máte pod omítkou připravené krabičky na tři a více zásuvek, nebo vám stačí nakoupit jedno a dvojzásuvky? Potřebujete vypínač jednopólový, střídavý, křížový neb řazení 5? A kolik od každého typu koupit? Jakmile máte na všechny tyto otázky odpověď, běžte nakupovat. V obchodě už budete ladit jenom značku, design a vychytávky, které jsou každým rokem lepší.

Pozor na laciné kousky

Jestliže se chystáte pořizovat vypínače a zásuvky do celého domu nebo bytu, počítejte s tím, že nepůjde o zrovna malou investici. Pokud tedy chcete, aby vám vypínače a zásuvky dlouho sloužily, vybírejte výrobky od zavedených firem. Takové společnosti vám mohou nabídnout stálé produktové řady, zajistit kvalitní materiál či kompletní příslušenství, což patří mezi nejdůležitější kritéria.

Je dost možné, že kromě zásuvek a vypínačů budete potřebovat také termostaty, stmívače, čidla či ovládání rolet. Zavedené značky mají v tomto ohledu největší výběr a díky stálým produktovým řadám vše můžete dokupovat podle potřeby i za pár let. Pokud se vám rozbije jeden vypínač, chcete přirozeně jen koupit náhradní, nacvaknout ho a nic neřešit. U laciných produktů se vám může stát, že až budete potřebovat něco dokoupit, zjistíte, že firma už neexistuje nebo daný výrobek už nenabízí.

Neslevujte ze svých nároků

Neomezujte se při výběru vypínačů a zásuvek jen na funkčnost, ale vybírejte i podle toho, co se vám líbí. I když jde zdánlivě o maličkost, vhodným výběrem můžete sladit a podtrhnout váš interiér. A také naopak, pokud design podceníte, můžete celkový dojem z jinak dokonalého bytu zkazit.

U vypínačů i zásuvek máte možnost zvolit si i jinou barvu než klasickou bílou a jiný materiál rámečku než běžný plastový. Vypínače a zásuvky mohou být také z kovu, kůže, porcelánu nebo skla. Vždy záleží na vašem vkusu a také finančních možnostech.

Sáhněte si na ně

Při výběru vypínačů a zásuvek buďte důslední. Vyzkoušejte si je. Některé vám mohou být na dotek příjemné, jiné naopak. Sledujte i to, zda na nich nezůstávají otisky prstů. I taková maličkost vám může později hodně vadit. Berte ohled také na děti a ověřte si, že vybrané vypínače dokáží ovládat i malí caparti. V souvislosti s dětmi také zvažte, zda pro vás nebudou vhodnější zásuvky s dětskou pojistkou. U levnějších modelů budete muset přikupovat krytky.

Vychytávky, které možná oceníte

Zavedené značky myslí nejen na vaši bezpečnost a funkčnost, ale i pohodlí. Vyberte si, co potřebujete a co se vám líbí - zásuvka a s USB nabíječkou, dvojzásuvka s natočenou horní dutinou, rádio do stěny, stmívač nebo ovladač na rolety a venkovní žaluzie. Do sklepa nebo na terasu zase zvolte voděodolné a prachotěsné vypínače s krytím IP44. O podlahových zásuvkách jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu