Zdánlivá maličkost, díky které se v horkých dnech vyspíte mnohem lépe

Dům 22. června 2021 | 07:32 — Helena Malá
Horké noci moc dobrému spánku nepřidají. V nevhodně zvolené přikrývce se za chvíli propotíte a spát v mokré peřině není nic příjemného. Je pravdou, že volba přikrývky může hrát velmi výraznou roli.
Další 3 fotografie v galerii
V přikrývce z ovčí vlny vám bude dobře jak v zimě, tak v létě / Pixabay

Přikrývky lze pořídit z různých materiálů a každý má své specifické vlastnosti. Pokud chcete vhodnou peřinu na léto, můžete sáhnout například po ovčí vlně merino. I když se může na první pohled zdát, že vám teploučká merino vlna dobře poslouží jen v zimě, není to tak. Jde i o skvělé řešení pro horké letní noci. Merino vlna je totiž čistě přírodní materiál, který dokáže přirozeně nabídnout dvě velmi zásadní schopnosti, a to termoregulaci a odvod vlhkosti (potu).

"Právě díky termoregulaci je možné merino lůžkoviny používat v zimě, kdy dokáží tělo zahřát, a naopak v létě poskytují pocit chladivosti. Merino vlna stejně jako v oblečení pro vrcholové sportovce dokáže i v lůžkovinách při vyšších teplotách odvádět – odpařovat lidský pot od těla a filtrovat skrze materiál volně do ovzduší," podotkl Martin Bernátek, který se už řadu let zabývá prodejem produktů z ovčí vlny.

Ovčí vlnu používaly i starověké kultury

To, že má ovčí vlna unikátní vlastnosti a široké možnosti využití, věděli už naši dávní předkové. Významnou vlastnost vlny, hygroskopičnost, znaly a využívaly již mnohé starověké kultury. Číňané ve vlně za velkého tepla uchovávali led. Nomádi v pouštích Předního východu nechávali na poušti do vlny nasáknout noční rosu a ráno z vlny cennou tekutinu ždímáním získávali. Žádnému textilnímu materiálu se zatím nepodařilo ovčí vlnu nahradit.

Lehké a prodyšné

Mezi největší přednosti letních prošívaných přikrývek z ovčí vlny patří lehkost, prodyšnost a funkčnost. Přikrývky se maximálně přizpůsobují tělesné teplotě, jednoduše se tedy vyhnete pocitu horka a pocení. Lůžkoviny merino zároveň přirozeně produkují suché teplo, což znamená že příznivě působí na revmatismus, ledviny a močové cesty.

Materiál je získán střižením mladých australských oveček, jejichž vlna je nejjemnější a dosahuje té nejvyšší možné kvality. Právě z tohoto materiálu se celovlněné deky na léto vyrábějí.

Termoregulační i antibakteriální

Deky z merino ovčí vlny vyhovují jak dospělým, tak i dětem nebo alergikům. Mají totiž nejen skvělé termoregulační, ale také antibakteriální vlastnosti.

K dostání jsou také pletené deky z ovčí vlny merino, které lze využít třeba ve chvíli, kdy za chladnějšího večera posedíte venku u grilu s přáteli či rodinou. I tentokrát lze těžit z jedinečnosti materiálu, protože v chladných dnech vám zajistí maximální termoregulaci a naopak v létě produkuje merino příjemnou chladivost, tudíž se lidské tělo nepotí. O tom, že se dá ovčí vlnou zateplit i dům, jsme psali zde.

Zdroj info: oveckarna.cz

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu