Při praní polštářů a peřin dělá hodně lidí jednu velkou chybu. Nedopouštějte se jí také

Dům 25. června 2021 | 11:10 — Helena Malá
Pokud chcete, aby vám peřiny a polštáře vydržely co nejdéle v perfektním stavu, musíte se o ně dobře starat. Mimo jiné je nutné čas od času peřinu i polštář vyprat. Zdá se to být snadné, přesto se mnozí při praní lůžkovin dopouštějí jedné velké chyby.
Další 3 fotografie v galerii
Peřiny a polštáře je třeba alespoň jednou ročně vyprat / Pixabay

Spát v čistých a voňavých peřinách je každému příjemné. Nestačí ale jen měnit povlečení, musíte důkladné očistě podrobit také polštáře a peřiny. Jak ale lůžkoviny vyprat, abyste je nepoškodili? Stačí se držet osvědčeného postupu.

Zjistěte si druh výplně

Polštáře a přikrývky jsou vyrobeny z různých materiálů a každý druh výplně může vyžadovat jinou péči. Jiným způsobem se udržuje přikrývka či polštář s péřovou výplní a jinak zase výplň z dutého vlákna. Proto si nejprve zjistěte druh výplně ve vašich lůžkovinách. Pokud máte anatomické polštáře z paměťové pěny, pamatujte na to, že ty vyžadují speciální údržbu.

Výplň z dutého vlákna

Nejčastěji se v domácnostech objevují polštáře a peřiny naplněné syntetickými vlákny. Jsou oblíbené proto, že mohou bez problémů do pračky. Použijte jen trochu méně pracího prostředku, než jste zvyklí. Jinak by hrozilo vypěnění a přetečení pračky. Co se týká nastavení teploty, přikrývky a polštáře z dutého vlákna snesou obvykle 60 °C. Tato teplota stačí i k tomu, abyste lůžkoviny zbavili roztočů. Proces ždímání by neměl trvat déle než 1 minutu. Syntetické lůžkoviny se dají sušit volně, ale i v sušičce při nižší teplotě.

Péřové polštáře a přikrývky

Péřové polštáře a přikrývky perte samostatně na co nejnižší teplotu, stačí 30 °C. Pokud máte možnost na prače nastavit speciální program pro praní lůžkovin, peří či praní jemného prádla nebo vlny v kombinaci s nízkými otáčkami 400 až 600 za minutu, zvolte jej. Nepoužívejte běžné prací přípravky, ať peří neodmastíte. Využijte speciální prostředky na peří. Pokud je nenajdete v drogerii, zajděte do prodejny se sportovními potřebami, kde zakoupíte prostředek na péřové spacáky a péřové bundy.

Nesušte péřové lůžkoviny na slunci, protože by mohl žluknout tuk obsažený v peří, což by bylo nepříjemně cítit. Lůžkoviny s peřím sušte ideálně volně na vzduchu nebo je dejte do sušičky a přidejte k nim 2 čisté tenisové míčky, které peří ve vašich lůžkovinách rovnoměrně načechrají.

Anatomické polštáře

Anatomické polštáře bývají vyrobeny z paměťové pěny, která nepatří do pračky ani do sušičky. Musíte je tedy vyprat v ruce. Anatomický polštář dejte do vany s teplou vodou a přidejte jednu lžíci tekutého pracího prostředku. Po vyprání polštář několikrát důkladně propláchněte čistou vodou, ať odstraníte zbytky pracího přípravku. Anatomické polštáře následně sušte rozložené volně na zemi a položte je na čistý, nejlépe bílý nebo světlý ručník, osušku či prostěradlo.

Nejčastější chyba při praní lůžkovin

Pokud se rozhodnete prát peřiny a polštáře v pračce, vyvarujte se jedné chyby. Většina lidí totiž nechá polštář či peřinu vyprat jen jednou. Zapamatujte si ale, že pračku je potřeba zapnout dvakrát. Během prvního praní může peří nebo jeho náhražky zadržet pěnu a mycí prostředky tak zůstanou v peřinách a polštářích. Podruhé proto perte bez přidání pracího prášku.

Jak často prát

Lůžkoviny je vhodné prát 2x do roka. Pokud nestíháte, vyperte je alespoň jednou v roce, ať odstraníte propocení a roztoče. Neperte je ale více než 4x, aby se nepoškodila jejich výplň. Ve stejném intervalu byste měli vyčistit i matraci. Polštáře z kašmíru, hedvábí nebo s výplní z velbloudí srsti nebo ovčí vlny se smějí prát jen na 30 °C. Vždy je třeba se řídit doporučením pro údržbu na štítku.

Pro důkladné praní lůžkovin je vhodná pračka, která pojme přes 7 kg prádla. Pokud máte menší pračku, zaneste lůžkoviny raději do čistírny nebo prádelny a nechte speciální praní na profesionálech.

O lůžkoviny je ale třeba se starat průběžně. Alespoň jednou týdně je pověste na vzduch a nechte je pořádně vyvětrat. Můžete to však praktikovat každý den, například ráno, a polštář i přikrývku při tom důkladně protřepat. Pravidelné vyvětrání lůžkovin předchází množení roztočů a prodlužuje jejich životnost. O tom, jak prát plyšové hračky se strojkem, jsme psali zde.

Zdroj info: www.cleanpedia.com, www.laundrapp.com, www.goldea.cz, eurodenik.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu