Jak pěstovat avokádo, zázvor a další zdravé plodiny po celý rok doma v květináči

Dům 07. listopadu 2017 | 16:08 — Anna Novotná
Existují rostliny, které jsou nejen zdravé, ale také prospívají, i když je pěstujeme uvnitř. Například vynikající avokádo nebo jarní cibulka či zázvor.
Dalších 5 fotografií v galerii
Avokádo z pecky se dá vypěstovat poměrně snadno a rychle / Shutterstock

Avokádo

Jedna ze zdravých rostlin, která vám bude rodit i uvnitř, je avokádo. Avokádo je ojedinělý druh ovoce. Obsahuje spoustu zdravých tuků a k tomu navíc vitamín K, C, B5, B5, E, A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (nacin), kyselinu listovou a prvky jako draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek a fosfor. Snižuje nebezpečí rakoviny a srdečních onemocnění. 

Avokádo je ceněno hlavně pro svou vysokou nutriční hodnotu. Ve světě se díky své chuti a bohaté textuře přidává k celé řadě pokrmů.

Avokádo z pecky se dá vypěstovat poměrně snadno a rychle

Pecku avokáda je nejprve dobře očistíme od všech zbytků dužiny. Jakékoli zbytky dužiny totiž začnou časem zahnívat a hniloba by překazila proces klíčení.

Po obvodu pecky udělejte zhruba ve stejné vzdálenosti tři otvory. Použít můžete například šídlo. Do každého otvoru vsuňte špejli a pecku zaklesněte za okraj sklenice. Plochý konec pecky by se měl dotýkat hladiny vody ve sklenici. Vodu ve sklenici doplňujte postupně tak, aby byla pecka stále v kontaktu s vodou.

Po několika týdnech, když kořeny zaplní většinu sklenice, se objeví vysoký stonek. Květináč asi o průměru 9 cm naplňte substrátem pro množení nebo výsev. Pecku zasaďte do zeminy z jedné třetiny, dvě třetiny musí zůstat nad zemí.

V této fázi již můžete o avokádo pečovat jako o každou běžnou rostlinu. Jakmile povyroste, přesaďte avokádo do většího květináče. Při přesazování nechte kořenový bal nedotčený. Po obvodu přisypte hlinitý substrát. Květináč lehce přeplňte, po zalití si zemina totiž trochu sedne.

Rostlinu pravidelně zaštipujte. Tím povzbudíte tvorbu postranních výhonů. Rostlina se pak rozkošatí. Rostlinu v létě zalévejte poměrně často. Mezi zálivkami nechejte zeminu vyschnout. V zimě množství vody výrazně omezte.

Jarní cibulka

Jarní cibulka patří mezi velmi oblíbenou zeleninu. Kromě toho, že výborně chutná a dá se přidat skoro do každého slaného pokrmu, je také neskutečně zdravá a výživná.

Jarní cibulka je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamín C, B2, thiamin, A a a K. Kromě toho je dobrým zdrojem mědi, fosforu, hořčíku, draslíku, chrómu, manganu a vlákniny. Jarní cibulka je také silným zdrojem flavonoidů, jako je quercetin.

Není nic snazšího, než si doma pěstovat jarní cibulku

Stačí vzít odkrojené bílé konce (ty většina z nás stejně do jídla nedává), na kterých jsou zárodky kořínků, a z poloviny je ponořit do sklenice s vodou. Zhruba po 3 až 5 dnech zpozorujete, jak se kořínky zvětšují a množí. A po 10 dnech můžete sklízet první zelenou jarní cibulku! Nesmíte však zapomínat vodu ve sklenici každý den měnit.

Petržel

Petrželka je sice jednou z nerozšířenějších bylinek na vaření na světě, ale jako lék byla používána dlouho předtím. Zřejmě nejznámější je její účinek na ledviny a močový měchýř. Petržel obsahuje extrémní množství chlorofylu, který čistí krev a tvoří nové červené krvinky. Odkrajujete konce petrželového kořene a vyhazujete je? To je škoda, můžete z nich totiž snadno získat chutné zelené lístky petrželky.

Jak na pěstování zelených lístků petrželky

Příště, až budete odkrajovat konce z kořene, ten vrchní, ze kterého rostla nať, si schovejte. Umístěte jej do mističky s vodou (měla by dosahovat přibližně do třetiny petržele), pravidelně ji měňte a pak už jen pozorujte, jak začínají „vylézat“ nové lístky. Po několika dnech můžete sklízet!

Mrkev

Podobně jako petržel můžete vypěstovat i mrkvovou nať. Postup je stejný jako petržele. Odkrojte vrchní část kořene, ponořte ji částečně do vody a po nějaké době sklízejte. Mrkvová nať je skvělým zpestřením salátů a také je z ní výborné pesto!

Připravte si pesto z mrkvové natě

Pesto z mrkvové natě ale chutná výborně. Můžete ho přidat do těstovin, salátů nebo na opečenou bagetu.

Na pesto z mrkvové natě budete potřebovat:

  • 3 hrsti mrkvové nati (nepoužívejte hlavní stonky a před vhozením do mixéru nať nasekejte na menší kousky)
  • 6 až 7 lžic olivového oleje
  • lžičku soli
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 6 lžic parmezánu
  • lžíci citronové šťávy
  • dva až tři listy máty

Postup je jednoduchý. Všechny ingredience vhoďte do mixéru a rozmixujte na pastu. Pokud bude příliš tekutá, přihoďte ještě oříšky, pokud naopak příliš tuhá, přilejte trochu oleje. Mrkvové pesto přendejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v ledničce.

Zázvor

Zázvor zlepšuje zrak, tiší bolest, doporučuje se v případě nechutenství, špatného trávení (žaludeční potíže), při nadýmáních, průjmech, pocitech plnosti, infekčních chorobách, impotenci. Je rovněž velmi užitečný pro celý proces trávení. Posiluje v zimě imunitu. Není lepšího léku na chřipku a nachlazení, jako je lipový čaj s medem, citronem a nastrouhaným syrovým zázvorem. Zázvor můžete nechat louhovat tak dlouho, jak chcete.

Také chutný kořen zázvoru můžete pěstovat doma

Schovejte si kousek kořene, nejlépe nějaký, na němž jsou jakési „pupeny“. Takový kořen zasaďte do květináče tak, aby pupeny vykukovaly na povrch. Umístěte na světlé stanoviště a pravidelně zalívejte. Brzy se objeví výhonky a zázvor začne tvořit také nový kořen. Až přijde čas sklizně, prostě vyndejte celou rostlinu, část kořenů zužitkujte a část opět zasaďte.

Úžasný elixír ze zázvoru na pročištění plic kuřáků

Co budete potřebovat

  • 1 kg cibule
  • 1 litr vody
  • 400 g medu
  • 2 lžíce kurkumy
  • 1 malý kořen zázvoru

Med rozpustíte ve vodě a povaříte. Nakrájejte cibuli na čtvrtky, nastrouhejte zázvor a přidejte k medu. Směs povařte a přidejte kurkumu. Vařte na mírném ohni, dokud se voda neodpaří přibližně na polovinu. Poté sceďte a nalijte do uzavíratelné sklenice. Když se směs ochladí, vložte ji do chladničky. Každé ráno si dejte dvě polévkové lžíce na lačný žaludek. Večer je vhodné tento elixír užívat dvě hodiny po jídle.

Máta

Máta peprná má chladící a uklidňující účinky na tělo i mysl. Zásluhu na tom má vysoký obsah mentolu. Tato bylina obsahuje dobré množství manganu, mědi a vitamínu C. Kromě toho má máta antioxidační, protikřečové, antibakteriální, i proti nadýmavé vlastnosti.

Když už se někdo rozhodne pro pěstování bylinek, často sáhne po mátě. Daří se jí téměř v jakýchkoliv podmínkách. Kromě toho, že ji můžeme využít sušenou na čaj a čerstvou jako přísadu do domácích limonád, tato bylinka také napomáhá trávení.

Pažitka

Pažitce se bude dařit na okenním parapetu i v menším květináči. Pažitka má ráda světlé a slunné místo. Pažitku nikdy nestříhejte blízko zeminy, jinak bude usychat.

Vyplatí se ji pěstovat, protože má v sobě antioxidanty, obsahuje velké množství bílkovin, vitamín C, vitamín B2 s spoustu minerálů – např. vápník, sodík, železo a fosfor. Pažitka podporuje dobré trávení, má protizánětlivé účinky a chrání proti plísním.

Plodin, které vypěstujete v pohodlí domova, je samořejmě mnohem více. Jaké máte zkušenosti s pěstováním v bytě vy? 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu