Co dělat s citrusy před zimou, abyste příští sezonu konečně sklidili šťavnaté a zralé plody. Plus nejčastější chyby v pěstování

Dům 15. října 2021 | 07:35 — Kateřina Kofroňová
Pořídili jste si citronovník, mandarinkovník, pomerančovník nebo se pokoušíte vypěstovat grapefruit či tolik oblíbené pomelo? Všechny citrusy mají podobné požadavky na pěstování a vyžadují dodržování určitých pravidel, bez kterých se úspěchu nikdy nedočkáte. Správné zazimování je jedním z nich.
Další 2 fotografie v galerii
Citrony, mandarinky i pomeranče mají specifické požadavky na pěstování / Pixabay

Možná jste někdy už slyšeli tvrzení, že citrusy se v našich podmínkách pěstovat nedají, a to ani v bytech. To ovšem není pravda, jen to není rostlina pro každého. Její pěstování je náročné a nevystačíte si se základními pěstitelskými poučkami. Pokud se ale naučíte o tuto překrásnou rostlinu pečovat, odmění vás svými sladkokyselými plody.

Jestliže zvažujete pořízení vybraného citrusu, nebo už jste tak učinili a zatím jste v pěstování neúspěšní, určitě se vám bude hodit pár rad, díky kterým se výsledky vašeho snažení obrátí o 180°. Naučte se je správně zazimovat a vyhněte se nejčastějším chybám.

Ideální podmínky pro zazimování

Citrusy milují světlo a teplo, proto je pro ně letnění ideální cestou k dobrému růstu. Před zimou je však nutné je vzít domů, aby zimu v našich podmínkách přečkaly a ještě stihly před následující sezonou posílit. Ideální je pro ně světlá chladná místnost se stálou teplotou kolem 10 °C. Při tomto způsobu zazimování omezte zálivku a citrusy nepřihnojujte.

Jde to i v bytě

Nemáte-li chladnou místnost k dispozici, můžete je zazimovat i v bytě v pokoji. V takovém případě vyberte místo, na kterém bude mít rostlina k dispozici nejvíce světla. Pokud máte možnost volby, dejte ji co nejblíž k oknu s orientací na jihovýchod nebo jihozápad, ovšem ne přímo nad radiátor. Citrusy v tomto případě zalévejte pravidelně, ale až po lehkém proschnutí zeminy. Pokud budete rostlinu pravidelně přelévat, dopustíte se jedné z největších chyb, která vede k pěstitelskému neúspěchu.

Nejčastější chyby při pěstování

Nárazová péče

Citrusy patří mezi náročnější rostliny, o které je potřeba pěstovat pravidelně a ne jen ve chvíli, kdy se nám zrovna chce. Nedostatečná zálivka může mít pro rostlinu stejný dopad jako neustálé přelévání. Zpočátku rostlinu každý druhý den kontrolujte, abyste zjistili, jak často zálivku potřebuje a v jakém množství.

Málo světla

Aby vám citrusy dobře rostly, potřebují více světla než ostatní pokojové rostliny, které máte doma. Bez něj se úrody nikdy nedočkáte. Jakmile přejdou mrazy, vyneste rostlinu ven na letnění, které těmto exotickým rostlinám obzvlášť prospívá.

Časté přemisťování

Rostlina by měla mít jedno místo, na kterém přečká zimu a neměla by se často stěhovat. Každý přesun je pro rostlinu náročný, jelikož se musí přizpůsobovat novým podmínkám. V létě ven, v zimě domů. Ale jakmile ji přenesete, už ji nechte.

Plus pokud jste si vaši rostlinu vypěstovali ze semínka, nikdy vám nenasadí plody, pokud nebudete mít naroubováno. Důležitá je také velikost nádoby, která se musí měnit vždy, když kořeny vyplní veškerý prostor v květníku. Dále jsme psali: Nezbavujte se kůry z citrusů. Vyrobíte z ní skvělý čistič, provoníte pračku a vyženete z domu pavouky.

Zdroj: nature-and-garden.com, gardenista.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu