Jsou chytřejší psi, nebo kočky? Vědci prozradili, která plemena si vedou nejlépe

Mazlíčci 29. února 2020 | 09:06 — Anna Novotná
Milovníci psů i koček se nikdy nemohou shodnout na tom, jaké ze zvířat disponuje větší inteligencí. Každý člověk si samozřejmě obhajuje své zvíře. Pouhé dohady o tom, jaký domácí mazlíček je chytřejší, spory nevyřeší. Vědcům se však podařilo tuto záhadu rozřešit. Vyzkoumali, zda je chytřejší pes, nebo kočka.
Dalších 5 fotografií v galerii
Také u psů a koček se dá měřit inteligence / Depositphotos

Oba druhy zvířat mají své kvality. Psi mají v povaze oddanost. Pokud svého pána milují, nikdy by ho neopustili. V mezních situacích by byli možná i schopni mu zachránit život a obětovat za něj ten svůj. Navíc se většinou rádi mazlí, což se o spoustě koček říct nedá. Ty se za svým pánem přijdou pomazlit jen tehdy, když se jim zachce. Díky tomu si toho ale majitel zvířete dokáže mnohem více cenit. Jaké zvíře je na tom s inteligencí lépe?  

Inteligenci určuje počet neuronů

Chytrostí psů a koček se začala zabývat profesorka psychologie a biologie Vanderbiltovy univerzity v USA v roce 2005. Vymyslela novou metodu, díky které nyní dokáže měřit inteligenci u zvířat. Spolupracovala i s dalšími vědci, kteří ji v tom pomáhali. Kolegy našla v Brazílii, Dánsku a Jihoafrické republice. Ve svém výzkumu se profesorka Suzana Herculano-Houzelová soustředila na počítání neuronů v mozku psů a koček. Vzala v úvahu právě toto hledisko, protože předchozí metody nepřinášely výsledky.

Na velikosti mozku a těla nezáleží

Velikosti mozku nebylo možné přikládat výši intelektu. Lidský mozek váží zhruba jeden a půl kilogramu, ale některá zvířata ho mají větší. Slonův mozek váží zhruba pět kilogramů. Podle toho měřítka bychom byli měně inteligentní než někteří tvorové. Vědci se snažili změřit zvířecí inteligenci podle poměru velikosti mozku a velikosti zbytku těla. Nakonec i tato metoda se jevila jako nevhodná, protože během vývoje živočichů se ukázalo, že mozek se zmenšoval pomaleji než tělo.   

Kdo je vítěz? Pes, nebo kočka?

Výsledky profesorky Suzan Herculan-Houzelové jsou jednoznačné. Svojí teorií vyvrátila předchozí výzkumy. Zjistila, že mozek psů obsahuje čtyři sta dvacet devět neuronů, zatímco kočičí jich má jen dvě stě padesát. Máme tedy vítěze, jsou to psi! 

A teď se podržte, zlatí retrívři mají dokonce šest set dvacet sedm miliónů neuronů, čímž se zcela odlišují od ostatních psích ras. Na základě tohoto typu výzkumu vědci zjistili, že medvědi mají srovnatelný počet neuronů s kočkami, ačkoliv velikostní rozdíl je obrovský. Pro lepší srovnání by vás mohlo zajímat, že lidé mají v mozku zhruba šestnáct miliard neuronů. Z toho lze vyvodit, že na velikosti mozku opravdu nezáleží.

Jak se měří takzvaná pracovní inteligence?

Češi se řadí mezi vášnivé pejskaře, v republice se chová kolem 1,5 miliónu psů. To znamená, že psa má každý desátý Čech! Nejčastěji v našich ulicích narazíte na německé ovčáky, jezevčíky, jorkšíry a retrívry. A každý si myslí, že právě jeho mazlíček je ten nejchytřejší. 

Jedna stránka psí inteligence, tzv. pracovní inteligence popisuje, jak jsou psi schopni reagovat na lidské příkazy, jak rychle se naučí jim rozumět a jak spolehlivě je potom plní. Jde jen o jednu z mnoha stránek psí inteligence, navíc tu nejvíce orientovanou na člověka, nicméně zde jsou výsledky studie psychologa Stanleyho Corena, který je expertem na různé druhy inteligence, lidské i zvířecí. 

10 psích plemen, kteří se naučí nový příkaz rychleji než za 5 opakování a uposlechnou ho v 95 procentech případů:

1. Border kolie
2. Pudl
3. Německý ovčák
4. Zlatý retrívr
5. Dobrman
6. Šeltie
7. Labradorský retrívr
8. Papillon
9. Rotvajler
10. Australský honácký pes

Je váš pejsek mezi prvními deseti? Ne? Nevadí, vždyť každý domácí mazlíček je pro svého majitele ten nejchytřejší a nejmilejší. PSali jsme také: Spíte se psem v posteli? Na lidský organismus to má velmi pozitivní vliv.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu