Psí imunitu lze posílit pomocí bylinek, které pěstujete venku na zahradě či doma v květináči

Mazlíčci 01. května 2020 | 13:52 — Helena Malá
Nejen lidé, ale i domácí mazlíčci potřebují občas posílit imunitu. Pro pejsky sice existují různé vitaminové preparáty, ale proč za ně zbytečně utrácet peníze, když jim můžete pomoci bylinkami, které běžně pěstujete na zahradě nebo doma v květináči.
Další 3 fotografie v galerii
Pejskům můžete imunitu posílit i bylinkami, které sami užíváte / Internet

Bylinek, které psímu organismu udělají dobře, je hned několik. Stačí si vybrat.

Oregano

Oregano lidé využívají k vaření a možná netuší, že si na této bylině může smlsnout i jejich čtyřnohý kamarád. Oregano pomáhá uvést zažívání do rovnováhy a tím prospívá imunitě, jejíž buňky primárně sídlí ve střevech. Antioxidanty v něm obsažené také zpomalují stárnutí a regenerují.

Dobromysl obsahuje nejen mnoho antioxidantů, ale i  flavonoidů a má antimikrobiální účinky. Jedná se o netoxickou bylinu využívanou při celé řadě zažívacích obtíží od průjmu až po plynatost. Výzkumy ukázaly, že olej z oregana má silné protiplísňové účinky. Je ale daleko více koncentrovanější, a proto by se měl psům podávat v menším množství. Na trhu jsou k dostání dokonce i oreganové oleje speciálně vyrobené pro použití u domácích zvířat.

Petržel

Díky antioxidantům, flavonoidům a vitaminům se oblíbenou bylinkou pro psy stala i petrželka. Bohatá je i na lykopen a karoteny. Stačí nasekat trochu nati do krmení nebo použít v sušené podobě. Pomáhá osvěžovat dech a nastartovat trávení i imunitu. Petržel se pro zdraví psů používá již velmi dlouho.

Rozmarýn

Tato bylina je pro psy jako stvořená. Obsahuje velké množství železa, vápníku a vitaminu B6. Rozmarýn je známý také svými antioxidačními účinky. Ačkoliv je rozmarýn bohatý na železo, tak by se nemělo jednat o jeho jediný zdroj, o jeho přítomnosti v této bylině je totiž jen velmi málo údajů.

Máta

Lidé mátu využívají hlavně ke zklidnění žaludečních bolestí, k omezení plynatosti či snížení pocitu nevolnosti a stejně funguje i na psy. Podle některých výzkumů má máta i radioprotektivní účinky a skvěle ji lze využít ke snížení radiačních onemocnění a rizika úmrtnosti zvířat při chemoterapiích. Na druhou stranu to s mátou nesmíte přehánět, nadměrné množství byliny může škodit psím ledvinám či játrům.

Echinacea

Stejně jako u lidí i u psů, jsou skvělým pomocníkem adaptogeny. Tahle zajímavá skupina rostlin obsahuje látky, které tělu pomáhají bojovat se zátěžovými situacemi, chronickým stresem a poradí si i s oslabenou imunitou. Patří mezi ně například echinacea. Pomůže i při slabším nachlazení.

Bazalka

Bazalka má antioxidační, antivirové a antimikrobiální schopnosti. Tato bylina je známa tím, že pomáhá zmírnit účinky artritidy u psů kvůli vysoké koncentraci beta-karofylenu. Tato sloučenina činí bazalku užitečnou při léčbě zánětlivého onemocnění střev. Další výhody bazalky pro psy zahrnují zvedání nálady, snížení stresu a snížení úzkosti. Pokud budete psovi připravovat jídlo, tak nasekejte čerstvou bazalku a jídlo s ní posypte. 

Jak bylinky dávkovat

Bylinky používejte buď čerstvé nebo usušené a jídlo jimi s nimi vždy posypte. Velkým psům dopřejte přibližně lžičku bylinek, u malých psů vždy jen špetku.

Pokud nemáte čerstvé bylinky, můžete použít také bylinné oleje nebo tinktury. Pamatujte ale, že tyto produkty jsou koncentrovanější než byliny a že je potřeba je používat v přiměřeném množství. O neobvyklých psích plemenech jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu