Pokud se váš pes začal z ničeho nic chovat divně, zbystřete. Může to být totiž příznak vážné nemoci

Mazlíčci 15. srpna 2020 | 10:13 — Helena Malá
Pokud se váš čtyřnohý přítel začne z ničeho nic chovat jinak, než je obvyklé, měli byste se mít na pozoru. Odborníci tento stav nazývají poruchou chování a ta může mít celou řadu příčin. Mimo jiné může jít i o předzvěst vážné nemoci.
Další 3 fotografie v galerii
Změny chování mají u pejsků mnoho příčin / Depositphotos

Změna chování obvykle představuje problém jak pro samotné zvíře, tak pro jeho majitele. Nejdůležitější je zjistit příčinu této náhle změny. Je třeba zohlednit mimo jiné také pohlaví a věk pejska. Některé poruchy mohou způsobit léky nebo třeba „splašené“ hormony (například při falešné březosti u fen).

Zjištěte příčinu

Pro zvládnutí určité poruchy chování je nutné najít přesnou příčinu. Se správnou anamnézou vám pomůže váš veterinář. Pro odkrytí problému jsou vhodné různé typy dotazníků, které díky širokému spektru otázek pokryjí všechny aspekty problému a majitele by například danou situaci nenapadlo ani zmínit, protože by mu v souvislosti s poruchou nepřišla důležitá.

Pokud se tedy váš pes začne chovat jinak než obvykle, vaše první cesta by měla vést k veterináři. Ten by měl psa zevrubně prohlédnout a patřičně léčit zjištěné onemocnění, nebo vyloučit fyzickou příčinu a poslat vás k odborníkovi na poruchy chování. Nikdy by se nemělo přistupovat k „nápravě“ psa bez předchozího stanovení diagnózy.

Někdy je na vině nemoc

Některé projevy problémového chování mohou být způsobené nemocí (agresivita po úrazu nebo při bolestivosti kloubů, úzkost při hluchotě apod.).

Některé typy chování vznikají ze stresu, nudy a nedostatku podnětů nebo kvůli špatným životním podmínkám. Nežádoucím příznakem ve změně chování je i to, pokud se pes začne pomočovat, což může být příznak zánětu močových cest, neurologické příznaky otravy nebo infekce, diabetes atd. Dále sem patří vedlejší účinky některých léčiv (nadměrné pití a močení při podávání kortikoidů).

Změna chování souvisí i se stářím

Také u starších psů se mohou začít projevovat změny chování. Velmi často například starší psi trpí úzkostí z odloučení. Jakmile zvíře vycítí, že se jeho páníček chystá odejít, začne být nervózní a po jeho odchodu začne například ničit věci, štěká, vyje, ale může se i pomočit nebo pokálet. Starší psi mají zkrátka sníženou schopnost vyrovnávat se se změnami v každodenním režimu. Ztráta zraku nebo sluchu přispívá k jejich zvýšené úzkostlivosti, která ještě stoupá, když je pes odloučený od majitele. Starší psi také procházejí neurologickými změnami, které ovlivňují jejich schopnost přizpůsobit se změnám. Co dělat, když vám dospělý pes začne značkovat v bytě, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu