Než pes zaútočí, vyšle několik varování. Naučte se je poznat a předejdete nepříjemnému střetu

Mazlíčci 12. září 2021 | 08:13 — Anna Novotná
I když třeba psa nemáte, jistě se vám bude hodit pár postřehů, které mohou zabránit nepříjemnému konfliktu. Můžete tím předejít tomu, že pes pokouše vás nebo vaše dítě.
Další 3 fotografie v galerii
Pes vás většinou nekousne jen tak / Depositphotos

Existuje pět základních psích výrazů, které vám prozradí leccos o jeho aktuální náladě a emocích. Naučte se rozpoznat jeho dominanci, strach, agresi, zájem nebo klid.

Spokojený pes

Za obdobou lidského úsměvu můžeme považovat to, když má pes uvolněnou, pootevřenou tlamu s jazykem částečně viditelným nebo svěšeným přes spodní zuby. Také může lehce vrtět ocasem. V takovém případě je pes uvolněný, spokojený či dokonce šťastný a necítí žádné potíže či hrozby.

Když pes zbystří

Pokud však pes zavře tlamu, diametrálně to změní jeho výraz. Úsměv je tentam a pes dává najevo zaujatost aktuální situací. Často se také může dívat určitým směrem, jeho hlava a uši směřují vpřed. V takovou chvíli si pes není jistý, co se bude dít a je ve střehu. Tento výraz není nikterak nebezpečný, neznačí rozčilení nebo vzrušení, spíše znamená, že psa zajímá, co se tam, kam se dívá, děje.

Kdy není čas na seznamování

Jestliže je pes znepokojený nebo se bojí, má ohnuté pysky tak, že jsou vidět zuby, a sevřenou tlamu. Pes hledí k místu, které ho zajímá a může i zhluboka dýchat, jako by chtěl štěknout nebo lehce vrčet. Je to znamení, že by se k němu neměl nikdo přiblížit, tedy ani cizí pes nebo člověk. Zatím nejde o výhrůžku, ale rozhodně to není vhodný čas na seznamování. Čtěte také: Sociální upíři jsou lidé, kteří z nás vysávají energii, když s nimi trávíme čas. Poznejte je a zbavte se jich.

Hlavně neprovokovat

Nebezpečí začíná hrozit v případě, že má pes tlamu z části otevřenou, jsou vidět zuby a má ohrnutou kůži na nose. V takovém případě není radno se k cizímu psovi přibližovat, dělat prudké pohyby, křičet nebo se mu dívat do očí, což by mohl brát jako výzvu k boji. Obecně platí, že čím více jsou vidět zuby a dásně, tím více pes projevuje agresi. Vyceněnými zuby pes ukazuje svoji nejpoužívanější zbraň a varuje protivníka, že nebude váhat je použít. V takové situaci je nejlepší zůstat klidně stát nebo pomalu couvat, otočit hlavu a psa pozorovat jen nepřímo.

Připraven útočit

Posledním varováním před útokem a znakem, že je zvíře totálně podrážděné a schopné zaútočit, je podobné předchozímu příkladu. S tím rozdílem, že má pes ohrnuté pysky tak, že mu jsou vidět nejen zuby, ale i celé dásně, hřbet nosu je celý zvrásněný a jakoby prská. To poslední, co byste v tuto chvíli měli udělat, je začít utíkat. Pes by vás nejspíš začal pronásledovat jako svou kořist. Odborníci radí v tuto chvíli začít vysílat mírumilovné signály, tedy sklopit hlavu stranou, zhluboka zívnout, občas se na něj letmo s přivřenýma očima podívat (nikoliv přímo do očí) a mrkat. Neměli byste na sobě dát znát strach.

Normální pes na člověka nebo jiné zvíře nezaútočí bez vážnějšího důvodu. Může se ale stát, že potkáte volně pobíhajícího psa, který může mít bolesti, ztratil svého pána nebo po něm dítě hodilo kámen. V takových chvílích se dostane do stresu, ve kterém se může zachovat jinak než obvykle.

Zdroj: Your Dog Advisor.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu