Přehled psích plemen, která mají na svědomí nejvíce pokousání lidí

Mazlíčci 13. února 2022 | 09:12 — Zuzana Procházková
Pes je nejvěrnější přítel člověka a právoplatný člen rodiny. Pečujeme o něj s láskou a on nám ji také vrací. Je však potřeba mít na vědomí, že ne každý pes je stejně tak hodný a mírumilovný jako ten váš. Proto je nutné přistupovat k cizím psům velmi opatrně, neboť se může stát, že vás nebo vašeho psa nepěkně pokoušou. Povíme vám, jaká plemena k tomu mají nevětší sklony.
Další 2 fotografie v galerii
Ovčáci mohou pokousat, když se nechají strhnout svými silnými instinkty / Pixabay

Psí pokousání není žádná sranda. Pokousat vás může i ten nejroztomilejší pes, který má přímo vedle sebe páníčka. Proč psi vlastně koušou? Co je k tomu vede? Psi ve většině případů koušou v reakci na nějakou stresovou situaci, ve které se ocitnou. Stejně tak se jedná o situace, kdy se cítí vystrašení nebo ohrožení. Kousnutím pochopitelně chrání sebe, svá štěňata, ale také svého majitele. V dalších případech se jedná o kousnutí v souvislosti s tím, že jim není dobře nebo jsou něčím zaskočeni.

Psi mohou pokousat i při hře

Pes může pokousat lidi také během her. Ať už se jedná o nešťastnou náhodu, kdy se s ním například přetahujete o nějakou hračku, nebo v momentě, kdy je pes kvůli nevhodně zvolené hře příliš rozrušený či rozdrážděný a může nabýt dojmu, že ho k tomu vzbuzujete. V každém případě je pokousání potřeba věnovat pozornost a případně výcvikem tyto ataky psa odnaučit.

A která psí plemena mají tedy na svědomí nejvíce pokousání? Do některých byste to jistě ani neřekli.

Čivava

Čivava je sice malé plemeno psa, které se vejde do kabelky, přesto vás ale může pokousat raz dva. Čivavy a další malá psí plemena mají pověst uštěkaných a nervózních psů, což však ale nemusí platit pro každého. I tak se ale čivavy řadí mezi plemena, která mají na svědomí nejvíce pokousání. Naštěstí, vzhledem k jejich velikosti, se nejedná o dramatické ublížení na zdraví. I tak ale kontrolujte své děti, jak se ke psům chovají, a buďte obezřetní.

Buldok

Buldoci sice milují svého páníčka, rodinu i přátele, ale v chápání jsou pomalejší. I když se nejedná o vyloženě agresivní plemeno, dokážou jak majitele, tak cizího psa, pokousat, pokud jsou vyprovokovaní nebo se cítí ohrožení. Jelikož se jedná o poměrně častý jev, není od věci se zamyslet nad vhodným výcvikem, jak toto riziko pokousání minimalizovat.

Pitbul

Pitbulové se řadí k nebezpečnějším plemenům, což ale vždy závisí na tom, jak svého psího přítele dokáže majitel zvládnout, jak se k němu chová a jak dbá na výcvik. Rozhodně není vhodné zaměňovat autoritu za agresi. I tak je potřeba nepřehlížet fakt, že tato plemena byla vyšlechtěna k boji, a proto je od nich určitá agresivita očekávaná. To však neznamená, že z pitbula nemůže být doslova domácí mazel, milující a oddaný své rodině.

Německý a australský ovčák

Jak australský, tak německý ovčák jsou jedny z nejchytřejších a nejposlušnějších psích plemen. Rozhodně se jedná o plemena, od kterého byste pokousání nečekali. Pravda však je, že v situaci, kdy se nechají strhnout svými silnými instinkty, mohou pokousat, stejně tak jako v momentě, kdy se cítí ohrožení nebo jsou nemocní.

Lhasa apso

Psí plemeno lhasa apso bylo vyšlechtěno k hlídání tibetských mnichů, kdy byli po staletí tito psy chováni výhradně v tibetských klášterech. Sice nekousne bez důvodu, ale ke kousnutí jako takovému nemá rozhodně daleko. Naštěstí lze tyto psíky velmi dobře vycvičit a minimalizovat riziko pokousání. Dále čtěte: Vědci sestavili žebříček psích plemen na základě jejich inteligence.

Zdroj: caninejournal.com, dogbitelaw.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu