Emoce nejsou vlastní jen lidem. Poznejte, kdy na vás pes žárlí, je uražený nebo naštvaný

Mazlíčci 18. srpna 2021 | 17:10 — Anna Novotná
Emoce nejsou vlastní jen lidem. Také psi dokáží prožívat široké spektrum citů. A umí je dát patřičně najevo. Dnes se budeme věnovat negativním pocitům, jako jsou žárlivost, uraženost nebo naštvání.
Dalších 6 fotografií v galerii
Když se svému psovi dostatečně nevěnujete, může se cítit ublíženě / Depositphotos

Rozpoznat tyto emoce může být užitečné, aby se jim dokázalo předcházet nebo s nimi vhodně zacházet.

Kalifornský experiment

Tyto emoce zkoumal experiment vědců z Kalifornské univerzity. Ti použili vycpanou atrapu psa, která štěkala a vrtěla ocasem. Majitelé skutečných psů věnovali pozornost výhradně atrapě a odborníci sledovali chování chlupáčů. Někteří jedinci poznali, že nejde o skutečného psa a nevěnovali mu pozornost, ale citlivější jedinci, především menších plemen, začali vycpaného psa odstrkovat a štěkali na něj. Zkrátka se nechtěli o páníčkovu pozornost s tím druhým dělit.

Když pes žárlí

Negativní pocity projevují psi různými způsoby. Někdy jsou jejich reakce na první pohled rozpoznatelné, ale jsou i případy, kdy jejich chování nelze tak snadno pochopit.

Může se například stát, že naštvaný nebo žárlivý pes odejde trucovat na místo, kam on ani vy často nechodíte. Ve svém negativním rozpoložení může odejít na záchod, verandu nebo do koupelny. Žárlivost mohou projevovat například nezvykle velkou pozorností vůči vám. Tlačí se k vám, olizují vám ruce, nohy nebo obličej, otírají se o vás. Není-li to jeho běžné chování, chce vám naznačit, že se mu něco nelíbilo. Buď jste se mu dlouho nevěnovali, také jste se mohli zapovídat s jiným člověkem nebo hladit cizího psa. Čtěte také: Šťáva ze salátové okurky je levný zázrak. Detoxikuje, chrání kosti a pomáhá hubnout.

Ukřivděný psí pohled

Dalším projevem nespokojenosti u psů je jejich zabírání prostoru. Dít se tak může na křesle, pohovce nebo v posteli. Nespokojený pes si k vám přilehne a začne vás vytlačovat. Vrtí se, šťouchá do vás čumákem či tlapkami. Pokud je naštvaný více, může se chovat i agresivně. Cení zuby, vrčí nebo štěká, a to na cizí lidi či psy, nebo i na vás. Zkrátka vám nedá pokoj, dokud se nezačnete naplno věnovat jen jemu. Opakem, ale se stejnou příčinou, je pasivní chování, kdy se na vás bude pes dívat ublíženým pohledem. Může také uraženě odejít a čekat, až mu zase dáte najevo, že ho máte rádi.

Zdroj: Psychology Today.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu