Mít papouška v kuchyni je velké riziko. Může ho zabít i příprava oběda
Pokud nechcete papoušky ohrozit na životě, je třeba si dobře zjistit, co vše jim může ublížit. Zabít je totiž může i nádobí, které používáte k vaření.
Uvaření oběda může papoušky zabít
Než si ptačího kamaráda domů pořídíte, mějte na paměti, že je mohou poměrně rychle zabít výpary z teflonového nádobí. Pokud v kuchyni používáte teflonovou troubu, pánev, remosku či gril, držte vše dál od svého papouška. Dýchací systém ptáků sice patří mezi nejvýkonnější v rámci všech obratlovců, na druhou stranu jejich plíce jsou velmi malé a při dýchání nemění svůj objem. Z tohoto důvodu jsou ptáci velice citliví k inhalačním toxinům, jako je například teflon.
Za vše může pyrolýza
Otrava teflonem je způsobena jeho pyrolytickými produkty PTFE (polytetrafluoroetylen), které se uvolňují při zahřívání nepřilnavého povrchu známého jako teflon. Zahřívání na teplotu 260 °C způsobuje takzvanou pyrolýzu a uvolnění PTFE plynů, které jsou pouhým okem neviditelné a bez zápachu.
Toxin způsobuje závažný edém plic, což znamená, že do plic prosakuje tělní tekutina. V podstatě se pak pták následně utopí ve svých vlastních tělních tekutinách. Příznaky otravy jsou náhlý úhyn či kolaps, ztížené dýchání, nekontrolované pohyby a křeče.
Na záchranu bývá většinou pozdě
Pokud si příznaků otravy teflonem všimnete, můžete se ještě papouška pokusit zachránit. V prvé řadě jej vyneste ven na čerstvý vzduch. Nedělejte si ale zbytečné naděje, obvykle bývá na záchranu už pozdě.
Kuchyň není ideální místo
Nejlépe uděláte, když teflonové nádobí nebudete používat. Určitě si také do kuchyně pořiďte dobrou ventilaci. A vůbec nejideálnějším řešením je papouška vůbec do kuchyně nedávat. Nejen kvůli výparům z teflonu. V této místnosti na papouška číhá i další nebezpečí, například vroucí voda, rozpálený a prskající tuk nebo horká plotýnka. O neobvyklých psích plemenech jsme psali zde.