Mít papouška v kuchyni je velké riziko. Může ho zabít i příprava oběda

Mazlíčci 08. září 2020 | 16:03 — Helena Malá
Mít doma papouška neznamená jen zajistit novému ptačímu miláčkovi klec, vodu a zrní. Musíte myslet také na jeho bezpečnost. Možná vás to překvapí, ale o život ho může připravit i určitý typ nádobí, který používáte v kuchyni při vaření.
Další 3 fotografie v galerii
Kuchyň představuje pro papoušky smrtelné nebezpečí / Depositphotos

Pokud nechcete papoušky ohrozit na životě, je třeba si dobře zjistit, co vše jim může ublížit. Zabít je totiž může i nádobí, které používáte k vaření.

Uvaření oběda může papoušky zabít

Než si ptačího kamaráda domů pořídíte, mějte na paměti, že je mohou poměrně rychle zabít výpary z teflonového nádobí. Pokud v kuchyni používáte teflonovou troubu, pánev, remosku či gril, držte vše dál od svého papouška. Dýchací systém ptáků sice patří mezi nejvýkonnější v rámci všech obratlovců, na druhou stranu jejich plíce jsou velmi malé a při dýchání nemění svůj objem. Z tohoto důvodu jsou ptáci velice citliví k inhalačním toxinům, jako je například teflon.

Za vše může pyrolýza

Otrava teflonem je způsobena jeho pyrolytickými produkty PTFE (polytetrafluoroetylen), které se uvolňují při zahřívání nepřilnavého povrchu známého jako teflon. Zahřívání na teplotu 260 °C způsobuje takzvanou pyrolýzu a uvolnění PTFE plynů, které jsou pouhým okem neviditelné a bez zápachu.

Toxin způsobuje závažný edém plic, což znamená, že do plic prosakuje tělní tekutina. V podstatě se pak pták následně utopí ve svých vlastních tělních tekutinách. Příznaky otravy jsou náhlý úhyn či kolaps, ztížené dýchání, nekontrolované pohyby a křeče.

Na záchranu bývá většinou pozdě

Pokud si příznaků otravy teflonem všimnete, můžete se ještě papouška pokusit zachránit. V prvé řadě jej vyneste ven na čerstvý vzduch. Nedělejte si ale zbytečné naděje, obvykle bývá na záchranu už pozdě.

Kuchyň není ideální místo

Nejlépe uděláte, když teflonové nádobí nebudete používat. Určitě si také do kuchyně pořiďte dobrou ventilaci. A vůbec nejideálnějším řešením je papouška vůbec do kuchyně nedávat. Nejen kvůli výparům z teflonu. V této místnosti na papouška číhá i další nebezpečí, například vroucí voda, rozpálený a prskající tuk nebo horká plotýnka. O neobvyklých psích plemenech jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu