Než si pořídíte psa do bytu, měli byste vědět, jaká plemena a proč jsou nejvhodnější

Mazlíčci 22. října 2020 | 09:31 — Helena Malá
Češi psy milují, o tom není pochyb. Pokud ale přemýšlíte o pořízení psího kamaráda do bytu, je lepší vybrat takového, kterému prostředí bytu bude svědčit. Jsou totiž i zvířata, která by se v prostředí bytu vyloženě trápila.
Další 4 fotografie v galerii
Někteří pejsci jsou v bytě vysloveně šťastní / Pixabay

Než si psa do bytu pořídíte, měli byste si u vlastníka nemovitosti ověřit, že opravdu můžete. Nezapomeňte si také zjistit, jaké poplatky je třeba za vašeho čtyřnohého kamaráda odvádět.

Koupit si psa je velký závazek a ukvapené pořízení zvířete obvykle nic dobrého nepřinese. Berte na vědomí, že pejska budete muset alespoň dvakrát či třikrát denně venčit. Měli byste proto mít i představu o tom, kam s ním budete v okolí vašeho bydliště chodit. Pokud máte vše promyšlené, můžete se začít poohlížet po konkrétním pejskovi. Představíme vám osm ras, které se hodí do bytu.

Malý a tichý

Obecně se dá říct, že do bytu se hodí malý až středně velký pes, který má tichou povahu, moc neštěká a má nízké až střední množství energie. Jen konkrétní rasa však samozřejmě není zárukou toho, že bude pes v bytě spokojený. Každý pejsek je totiž jiný. Je ale pravdou, že když si vyberete ze seznamu psů, kteří se obvykle do bytu hodí, máte velkou šanci na to, že to tak bude.

Pejska volte i podle toho, zda žijete v třípokojovém bytě nebo garsonce. Co se týká fyzické aktivity a společenskosti plemene, je důležité, aby odpovídala vašemu životnímu stylu.

Seznam psů vhodných do bytu

Pokud váháte, jakého pejska si do bytu pořídit, možná vám pomůže následující seznam.

Basset

Jde o klidné a vyrovnané plemeno. Basset je velmi přátelský pes, který vyžaduje společnost svého pána. I když se na první pohled může zdát, že je lenivější, opak je pravdou. Jde o loveckého psa. Ve volné přírodě je potřeba ho dobře hlídat, protože nezapře svůj lovecký původ. Čím je starší, tím jeho aktivita i v přírodě klesá. Má hustou srst, která ho chrání proti vodě a rozmarům počasí, ale právě kvůli ní nesnáší koupání.

Basset váží 25-30 kg. Je malého až středního vzrůstu, výška v kohoutku dosahuje 33-38 cm. Musíte mu pravidelně čistit uši, protože má citlivé vnější zvukovody. Někomu může vadit, že více sliní.

Bišonek

Bišonek se hodí do rodin s dětmi. Je to velmi přátelské a hravé plemeno. Bišonek se velmi rychle učí, a tak ho lze poměrně snadno naučit, aby rozuměl základním povelům. Miluje svou rodinu, a proto je potřeba umístit jeho pelech tak, aby ji z něj mohl nerušeně pozorovat. I když to na první pohled nevypadá, je to plemeno, které je vhodné i pro alergiky. Jeho až hedvábná kudrnatá srst vyžaduje téměř každodenní jemné pročesávání až na kůži a pravidelné umývání kvalitním psím šamponem. Bišonek váží pouhých tři až sedm kilogramů a měří maximálně 30 centimetrů.

Boloňský psík

Také boloňský psík je do bytu správnou volbou. Je to velmi společenský pejsek, který chce být co nejvíc se svou rodinou. Oblíbí si starší společníky, ale i děti. Podobně jako bišonek je i tento pejsek vhodný pro alergiky. Jeho hedvábně jemná srst nelíná. Má rád dlouhé procházky, ale zároveň se dokáže přizpůsobit životnímu tempu svého pána. Nevadí mu cestování, takže na krátké cesty ho můžete brát s sebou. Jeho jemná srst vyžaduje každodenní péči. Je potřeba ji denně vyčesávat. Ale na druhou stranu se nemusí stříhat. Boloňský psík váží tři až čtyři kila a dosahuje výšky 31 cm.

Čivava

Do nejmenšího psího plemene na světě byste neřekli, že je odvážný a brání své teritorium a svého pána. Čivava je zároveň ale velmi roztomilá a přítulná. Má ráda krátké i dlouhé procházky. Díky svému malému vzrůstu se bude cítit spokojeně i v tom nejmenším bytě a bude dělat dobrou společnost starším lidem. Svému pánovi je velmi oddaná. Čivavy váží jen 1,5 až 3 kilogramy a jejich výška se pohybuje kolem 20 cm. I přes svůj malý vzrůst se čivava umí pěkně rozštěkat a dát tak o sobě pěkně nahlas vědět.

Francouzský buldoček

Pokud nemáte rádi dlouhé procházky, nebo si je ze zdravotních důvodů musíte odepřít, pak bude buldoček vašim věrným společníkem, kterého byste na dlouhou procházku přemlouvali jen těžko. Jinak je to ale společenský pes, který má nenáročnou a nekomplikovanou povahu. Je velmi hravý a družný. Buldočka uslyšíte málokdy štěkat. Hodí se jak do rodiny s dětmi, tak ke starším lidem. Jeho tvrdohlavost, která pro nezasvěcené pozorovatele může působit roztomile, si vyžaduje důslednou výchovu.

Buldoček má kvůli stavbě těla sklony k obezitě. Proto je potřeba hlídat jeho tělesnou váhu a dodržovat předepsané dávkování krmiva. Je pro ně také typické „chrápání“, které je způsobeno krátkou dýchací trubicí. Dorůstá výšky 24-35 cm v kohoutku a jeho ideální váha v závislosti na výšce je 8-14 kg. 

Jezevčík

Pokud chcete psa jako společníka, ale také parťáka na procházky, pak si pořiďte jezevčíka. Jezevčík je lovecké plemeno. Proto potřebuje pevný výcvik a důslednou výchovu. Ale na druhou stranu je hravý, milý a učenlivý. A také dobrý hlídač, který na každého nezvaného hosta upozorní hlasitým štěkáním. Jezevčíka si můžete pořídit buď hladkosrstého, dlouhosrstého nebo drsnosrstého. A podle velikosti se dělí na standardní, trpasličí a králičí typ. Může vážit tři až devět kilogramů, záleží na typu. Jezevčík mívá sklony k obezitě, proto je nutné dodržovat jeho stanovené dávky krmení a dopřát mu dostatek pohybu. 

Pudl

Pudl je celosvětově nejoblíbenější psí rasa. Je to společenské plemeno. Pudl je velmi inteligentní pes. Je vhodný i k dětem, protože je přátelský, učenlivý a aktivní. Tak jako jiní psi, potřebuje i pudl výcvik a důsledné dodržování stanovených pravidel. Je velmi aktivní, a proto vyžaduje pozornost, je potřeba se mu věnovat. Miluje různé psí sporty (např. agility, obedience, flyball). Velikost pudlů je od 24-60 cm. Záleží na tom, o jaký druh jde.

Yorkšírský teriér

Jorkšír je i přes svůj malý vzrůst velmi odvážný, energický a temperamentní pes. Je oddaný a miluje svou rodinu. Svoji ostražitost dává najevo hlasitým štěkotem. Potřebuje důslednou výchovu. Má rád pohyb a účast na různých psích sportech je pro něj radost. Jeho váha se pohybuje kolem tří kilogramů, výška je pak okolo 20 cm. O tom, jak odnaučit psa doma rozkousávat věci, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu