Vzácná kočka s podivným vzhledem. Lykoi má podle chovatelů více psí než kočičí povahu

Mazlíčci 14. května 2021 | 08:01 — Helena Malá
Pokud vás fascinují příběhy o vlkodlacích, tedy lidech, kteří se mění ve vlky, máme pro vás dobrou zprávu. Můžete si malého vlkodlaka pořídit i domů a chovat jej jako domácího mazlíčka. Stačí si pořídit kočku lykoi, které se také přezdívá vlkodlačí kočka.
Další 3 fotografie v galerii
Vypelichaný vzhled je pro kočku lykoi typický / Depositphotos

Vlkodlaci jsou často spojováni se záporným charakterem a kultem ďábla. O kočce lykoi to ale rozhodně neplatí. S vlkodlakem ji pojí opravdu jen strašidelný vzhled, povaha této rasy je však velmi mírumilovná. Má takřka psí povahu, proto je vhodná i pro lidi, kteří touží po pejskovi, ale nemají na něj tolik času.

Vzácná kočka

Kočka lykoi pravděpodobně svým podivným vzhledem upoutá pozornost každého. Její označení pochází z řeckého slova lykos, což je v překladu vlk. Kočka zdánlivě připomíná rasu sphynx nebo devon rex, ale nemá s nimi nic společného. Nejde o žádnou složitě vyšlechtěnou rasu, ale lykoi vznikla zcela přirozeným vývojem kočky domácí.

Zakladatelkou chovu je Američanka Britney Gobble. Když s manželem podivnou kočku našli, nechali ji důkladně vyšetřit. Měla totiž jakoby oškubanou srst, a tak si chovatelé mysleli, že je nemocná. Ukázalo se ale, že je naprosto zdravá. Historie chovu koček lykoi se datuje od roku 2011. O pět let později se první pár koček lykoi objevil také v České republice, a to díky chovatelce Nině Holíkové.

Vzhledem k tomu, že jde o velmi vzácnou rasu, odpovídá tomu i cena. Získat kotě není vůbec jednoduché a pokud po něm zatoužíte, budete si muset sáhnout hodně hluboko do kapsy. Cena kolem 35 tisíc korun není nijak výjimečná.

Jemná kůže, hebká srst

Vlkodlačí kočičku můžete už dnes sehnat v různých barevných variantách, nejžádanější je ale černá. Už jen proto, že v této barvě nejvíce připomíná obávaného vlkodlaka. Kůže těchto koček obsahuje buňky dvojího charakteru – jedny nedokáží vytvořit chlup a druhé ho zase nedokáží udržet delší dobu. Díky tomu lykoi během roku mění svou podobu. Místa, odkud srst vyrůstá, se zkrátka různě posouvají, což má pochopitelně vliv i na celkový vzhled zvířete. Pokud tedy milujete změnu, je pro vás lykoi ideální volba. Přesto, že má lykoi méně srsti než běžná kočka, nejde o hypoalergenní plemeno.

Pokožka je velmi jemná a během léta se snadno opálí, takže pigment se zbarví až do černa. Na podzim kůže opět zrůžoví. Růžovou kůži si ponechává i lykoi chovaný výhradně doma.

Přítulná a dobrácká povaha

Většina koček má svobodnou povahu, lykoi je v tomto ohledu výjimečná a je velmi závislá na přítomnosti a fyzickém kontaktu se svým pánem. Podle chovatelů má více psí než kočičí povahu, možná i proto si se psy tak dobře rozumí. Jde o velice přátelské a přítulné plemeno, které vyniká svou věrností a inteligencí. A pokud se se svým zvířecím parťákem rádi mazlíte, lykoi vám mazlení a něhy poskytne více než dost.

Určitě oceníte také fakt, že lykoi je velmi zdravá kočka, která není náchylná k chorobám. Nemusíte se proto obávat náchylnosti ke genetickým vadám, naopak si můžete být jisti, že jste si vybrali skutečně odolné plemeno. Dalším zajímavým kočičím plemenem je modrooký ragdoll, o kterém jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu