Kočičí předení neznačí jen pohodu. Vrnivé zvuky kočky vydávají i z jiných důvodů

Mazlíčci 27. června 2021 | 09:44 — Anna Novotná
Kočky jsou pověstné tím, že velmi často vrní. Této vlastnosti se říká také předení a je nejčastěji spojené s vyjádřením spokojenosti zvířete. Majitelé a odborníci se však shodují na tom, že vrnivé zvuky kočky vydávají i z jiných důvodů.
Další 1 fotografie v galerii
Kočky také mohou příst i ve chvíli, kdy jsou zraněné nebo nemocné / Pixabay

A co tedy kočka může vrněním vyjadřovat? Kromě toho, že značí pocity pohody, může předení sloužit také ke komunikaci mezi matkou a mláďaty. Koťata předením u matky podporují tvorbu mléka a dávají jí tak najevo, že jsou v pořádku. Ona je jeho prostřednictvím zase uklidňuje.

Hojí rány, stimuluje svaly

A to není všechno. Kočky také mohou příst ve chvíli, kdy jsou zraněné nebo nemocné. Z pozorování vyplynulo, že vibrace, které předení doprovází, podporují hojení ran a zlepšují pevnost kostí.

Pro kočičí životní styl jsou také typické dlouhé fáze nečinnosti a spánku. Mohou prospat i 16 hodin denně, což by u lidí vzhledem k dlouhé nečinnosti způsobilo ochabnutí svalstva a řídnutí kostí. Jako prevence proti těmto problémům se u koček vyvinulo předení. Vibrace, které při něm vznikají, totiž stimulují právě svaly a kosti. Zároveň při něm nedochází k velkému výdeji energie, kterou kočky účelně šetří.

Co je předení

Kočky domácí jsou jediné šelmy, které dokáží příst jak při nádechu, tak i při výdechu. Existují dvě teorie, jak předení vzniká. Podle jedné jde o důsledek vibrací nepravých hlasivek, které se nachází za pravými hlasivkami v hrtanu. Jiná teorie říká, že vzniká stahováním svalů hrtanu a bránice. Čtěte také: Pokud vám kočky likvidují úrodu, zkuste je přelstít. Přinášíme pár tipů

Zdroje: www.irozhlas.cz, www.bbc.com, denvercatco.com

Témata: kočka, předení, svaly, kosti
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu