Přehled oblíbených pokojových rostlin, které jsou toxické pro kočky

Mazlíčci 16. března 2022 | 10:08 — Zuzana Procházková
Pokojové rostliny jsou ozdobou každé domácnosti. Pokud ale máte doma kočku, pak je potřeba dávat velký pozor na jejich výběr. Některé pokojovky jsou totiž pro kočky toxické a jejich použití se může stát osudným. Uvádíme vám proto seznam nejčastěji pěstovaných pokojových rostlin, které byste rozhodně doma neměli mít, pokud máte kočku.
Další 3 fotografie v galerii
Difenbachie je pro kočky i psy jednou z nejnebezpečnějších pokojovek / Depositphotos

Pokojové rostliny jsou běžnou součástí každé domácnosti. Oživují prostory, vypadají esteticky a čistí vzduch. Navíc bylo prokázáno, že pomáhají snižovat úzkost a deprese. Spousta lidí proto považuje péči o rostliny za doslova terapeutickou. Pokud ale máte doma kočky, pak je potřeba vybírat pokojové rostliny velmi důkladně. Existuje totiž hned několik populárních pokojovek, které jsou pro kočky toxické, zejména po jejich požití. Přečtěte si, o jaké rostliny se jedná.

1. Toulcovka

Toulcovka je jedna z nejčastěji pěstovaných kvetoucích pokojových rostlin. Má tmavě zelené listy, krásné bílé květy a celkově je nenáročná na údržbu. Možná právě díky tomu je tak populární pokojovkou. Toulcovky však obsahují šťavelan vápenatý, který po požití způsobuje zvracení, podráždění úst, trávicího traktu, nadměrné slintání a ve vážných případech i potíže s polykáním nebo dýcháním. Jsou nebezpečné pouze při požití, na dotek jsou nezávadné.

2. Aloe vera

Rostliny aloe vera jsou pýchou mnoha domácností. Svoji oblibu si získaly nejen díky léčivým vlastnostem gelu z jejich listů, ale také atraktivnímu vzhledu. Aloe vera se vyznačuje hustými, dužinatými listy se zubatými okraji, které vyrůstají nahoru z růžice. Zatímco pro lidi má aloe vera mnoho zdravotních benefitů, pro kočky je to toxická rostlina, která při požití může způsobit letargii, zvracení a průjem.

3. Monstera

Monstera je jednou z nejmodernějších pokojových rostlin. Proč zrovna nejmodernějších? Je to z toho důvodu, že bývá velmi častou kulisou na sociálních sítích, a stejně tak je velmi populární mezi designéry pro zdokonalení domácnosti. Má totiž velmi atraktivní tropicky vypadající listy a celkově je nenáročná na údržbu. Bohužel pokud máte domácí mazlíčky, pak je monstera problémem. Obsahuje totiž šťavelan vápenatý, který ji činí vysoce toxickou pro kočky. Příznaky jsou stejné jako v případě toulcovky.

4. Šplhavnice

Díky své nenáročnosti na údržbu se šplhavnice staly velmi atraktivní pokojové rostliny jak pro nezkušené, tak zkušené pěstitele rostlin. Svůj název šplhavnice nezískala jen tak. Jedná se o rostlinu převislou/popínavou, která roste velmi rychle a dokáže vám brzy vytvořit doma džungli. Můžete si ji proto krásně naaranžovat a udat jí směr růstu. Jestliže však máte doma kočky, pak se jí raději zbavte. Při požití se nejčastěji dostaví zvracení a otok či pálení v dutině ústní.

5. Tlustice

Tlustice je další velmi oblíbenou pokojovou rostlinou původem z jižní Afriky. Vyznačuje se robustním stonkem a oválnými velmi masitými listy v sytě zelené barvě, které představují pro rostlinu zásobárnu vody v období sucha. Bohužel tlustice představují vysoce toxické rostliny pro kočky, psy nebo koně a při požití způsobují příznaky, jako je zvracení, letargie, deprese a poruchy koordinace.

6. Tchynin jazyk

Tchynin jazyk je známou pokojovou rostlinu, a to zejména z toho důvodu, že dokáže krásně prosperovat i ve stínu, navíc zlepšuje kvalitu vzduchu. Zatímco je tchynin jazyk pro člověka zcela netoxický, tak kočkám nebo psům může po požití způsobit nevolnost, zvracení a průjem. Dále čtěte: Jak dobrou má váš pes paměť? Zjistěte to pomocí rychlého testu.

Zdroj: thespruce.com, goodhousekeeping.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu