Pokud chcete, aby vám vlašské ořechy vydržely chutné celou zimu, je nutné je správně skladovat
V prvé řadě ořechy dobře proberte, ke skladování se hodí jen zdravé a hlavně dobře proschlé kusy. Špatné ořechy mají obvykle hodně tmavou skořápku, bývají na ní také pavučinky nebo plíseň. Takové vzorky raději vyhoďte.
Nejdéle vydrží ořechy ve skořápce, skořápka totiž slouží jako ideální ochranná bariéra, která pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Zároveň nepropouští do ořechu takové množství kyslíku, aby ořech začal oxidovat – žluknout. Pokud tedy člověk potřebuje ořechy na dlouhodobé uskladnění, jsou nejvhodnější ořechy ve skořápce, zůstanou totiž déle čerstvé.
Jak správně ořechy sušit
Čerstvé ořechy ve skořápce je vhodné před uskladněním vytřídit a nechat řádně proschnout. Ideální je rozmístit čerstvě nasbírané ořechy na velké síto tak, aby tvořily jednolitou vrstvu (neměly by být na sobě) a postavit ven na slunce. Ořechům svědčí teplé a suché počasí, důležité také je, aby byly na čerstvém vzduchu – nejlépe přímo na větru. Pro zdárné sušení jsou důležité první dny, kdy prosychá skořápka.
V dřevěných přepravkách ořechy proschnou asi do šesti týdnů. Ořechy ve skořápce pak můžete vložit do rašlových pytlů, které zavěsíte na suché půdě, případně je vložíte do papírových sáčků a uložíte na tmavé, suché a chladné místo. Obvykle se ale ořechy v jedné vrstvě suší na topení, u kamen či v troubě na 40 až 50 stupňů. Dobře skladované ořechy ve skořápce vydrží až do další sezony, tedy rok.
Velmi dobře se však dají skladovat také jádra vlašských ořechů. Pokud si je zavaříte, vydrží vám dokonce až čtyři roky. Výhodou je, že jádra nezaberou tolik místa a neskladujete zbytečně třeba zkažené plody. Metod uskladnění ořechových jader je hned několik.
Mražené ořechy
Jádra ořechů můžete jednoduše zamrazit. Pokud se chcete vyvarovat toho, aby ořechy natáhly pachy ostatních potravin, dejte je do dvou sáčků a vložte mezi ně kousek absorpční houby. Pohlcovač pachu do lednice stojí pár korun. Použít ale můžete i ZIP sáčky nebo sáčky určené k vysávání vzduchu vakuovou pumpou.
V mrazáku by měly ořechy v nezměněné formě vydržet i rok. Neschraňujte je však déle, ořechy pak ztrácí svou ořechovou chuť. Budete-li zamražené ořechy následně mlít, je nutné je nechat trochu proschnout, aby vám svou vlhkostí při mletí nezalepily mlýnek. Uchovávat ale samozřejmě můžete i ořechy již pomleté.
Zavařené ořechy
Tato metoda je snadná, rychlá a nevyžaduje prakticky žádné zkušenosti se zavařováním. Do vymytých a suchých sklenic naskládejte ořechy asi jeden centimetr pod okraj, sklenici vložte do mikrovlnné trouby na nejnižší stupeň a zapněte na zhruba tři minuty. Sklenici vyndejte, ihned uzavřete novým víčkem (pozor na víčko od okurek - mohlo by předat pachy ořechům), klasicky otočte dnem vzhůru a víčko nechte tzv. zatáhnout. Vychladlé sklenice umístěte do suchého, chladného (5 až 15 °C) a temného místa bez dosahu slunce. Takto uchované vydrží dle zkušeností i čtyři roky.
Nemáte-li v oblibě mikrovlnnou troubu, můžete obdobně zavařovat v troubě při asi 80 °C nebo v zavařovacím hrnci. Jen je třeba sklenice zatížit, aby s lehkým obsahem nevyplavaly.
Ořechy v medu
V poměru 1:1 smíchejte ořechy s medem, na velmi mírném plameni zahřívejte a následně plňte do čistých suchých sklenic. Takto uskladněné ořechy vydrží i několik let, ale obvykle zmizí podstatně dříve - jde totiž o velmi chutnou delikatesu.
Naloženo do soli
Osvědčenou, ovšem poněkud náročnější variantou, je naložení do soli. Do vyčištěných sklenic vrstvěte ořechy a sůl smíchanou s vyschlými hoblinami nebo pilinami. V tmavé, chladné místnosti prý takto uskladněné ořechy vydrží celou zimu.
Skladování ořechů v sáčku a sklenici
Budete-li ořechy konzumovat v dohledné době, vystačíte si s obyčejným papírovým sáčkem, do nějž jádra ořechů uzavřete. Stačí ale opět i suchá zavařovací sklenice či dóza. Vždy je lepší je uzavřít, a to nejen kvůli plísním, ale i molům. Sklenice či sáček s ořechy pak dejte na suché, chladné a temné místo. Dále čtěte: Čištění zašlých spár mezi kachličkami pomocí domácích čističů.