Odstraňte z triček snadno a rychle nevzhledné žluté skvrny od potu

Ostatní 03. února 2020 | 17:04 — Helena Malá
Milujete bílá trička, ale po čase je přestanete nosit, protože je hyzdí žluté skvrny od potu nebo deodorantu? Nemusíte hned utrácet peníze za nové oblečení. Skvrny jde totiž snadno odstranit i pomocí běžně dostupných prostředků. A vaše trička budou zase sněhobílá.
Další 4 fotografie v galerii
Pot může na vašem oblečení zanechat ošklivé žluté skvrny, naštěstí se jich lze zbavit / Pinterest

Pokud se vám ve skříni nakupilo oblečení znehodnocené žlutými skvrnami od potu či deodorantů, vezměte jej a fleky odstraňte. Způsobů, jak na to, existuje hned několik. Buď si můžete v obchodě koupit speciální přípravek na skvrny, ale jde to i jinak. Zde je několik rad, jak se žlutými fleky raz dva zatočit.

Prášek do pečiva

Kypřicí prášek do pečiva stojí pár korun a kromě jiného skvěle zabírá právě na zažloutlé skvrny. Tak jako u jiných přípravků i zde platí pravidlo, že čím dříve skvrny vyčistíte, tím bude čištění účinnější. A jak  na to? Vemte s jeden až dva balíčky prášku do pečiva a nasypejte je do asi pětilitrové nádoby s teplou vodou. Prášek mícháním rozpustěte a oblečení nechejte v lázni alespoň 40 minut, ale klidně i přes noc. Nakonec vyperte v pračce nebo v rukách teplou vodou.

Kyselina citronová

Velmi účinná je také kyselina citronová, kterou můžete použít i na pletené oděvy. V 1 litru horké vody rozpusťte 10 g kyseliny citronové a pečlivě promíchejte. Do roztoku namočte oblečení a nechejte působit několik hodin (ideálně přes noc). Nakonec vyperte v pračce.

Ocet

Ocet je opravdu všestranný pomocník v domácnosti a na pomoc si jej můžete vzít i v případě čištění žlutých skvrn od potu. Do jednoho litru teplé vody přidejte tři polévkové lžíce octa a dobře promíchejte. Oblečení vložte do roztoku a nechejte několik hodin působit (ideálně přes noc). Nakonec vyperte v pračce.

Soda a peroxid vodíku

Vysoce účinná je při odstraňování skvrn od potu a deodorantu také směs jedlé sody a peroxidu vodíku (doporučujeme 3% peroxid vodíku). Do misky nasypejte 10 – 20 g jedlé sody a stejné množství peroxidu vodíku. Dobře promíchanou směs pomocí lžičky naneste na skvrnu. Látku i se směsí pořádně promněte, dokud skvrna nezmizí. Po odstranění oblečení důkladně vyperte v pračce nebo v ruce.

Jádrové mýdlo

Klasické jádrové prací mýdlo je také vhodným řešením na odstranění skvrn, navíc se nemusíte bát o barvy textilu. Jednoduše jej nastrouhejte do kyblíku s horkou vodou a nechejte v něm prádlo přes noc namočené. Pak vyperte v pračce. O tom, jak si vyrobit prací gel z mýdla, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu