Ocet je velmi účinný pomocník při úklidu. Jsou ale místa, kterým se při čištění octem musíte vyhnout

Ostatní 24. února 2020 | 10:42 — Anna Novotná
Pokud se snažíte ve vašem domě co nejvíce omezit chemikálie, pravděpodobně při čištění hodně používáte ocet, který dokáže téměř vše snadno a levně vyčistit. Dávejte si ale pozor. Jsou místa, která by s octem nikdy neměla přijít do styku. Poradíme, čeho se vyvarovat.
Další 2 fotografie v galerii
Používáte ocet nejen při vaření, ale i při uklízení? / Depositphotos

Ocet jako čisticí prostředek využívají lidé po tisíciletí a jeho čisticí účinky jsou prověřené historií. Ocet má však své místo i v moderní domácnosti. Je ekologicky nezávadný a má široké spektrum použití. 

Pozor na dřevěné podlahy

Jestli máte dřevěné podlahy, rozhodně se nepokoušejte skvrny na nich odstranit octem. Mohl by totiž narušit jejich ochranný povrch a způsobit, že už nebudou vypadat čistě a leskle, ale zašle a ušmudlaně. Dřevěné podlahy čistěte pouze prostředky k tomu určenými.

Vyhněte se i žule nebo mramoru

Ocet obsahuje kyselinu octovou, která není vhodná k čištění přírodních kamenů, jako je žula nebo mramor. Pokud je vaše pracovní deska kuchyňské linky z některého z těchto materiálů, rozhodně na ni ocet nepoužívejte. Mohly by se v ní vytvořit prohlubně nebo by mohla ztratit lesk.

Ocet a spotřebiče

Někdy se doporučuje přidat ocet do pračky nebo myčky na nádobí. Je to ale riziko. Ocet sice dokáže vyčistit kovové částice spotřebičů, ale zároveň také zničit gumové hadičky a další díly z gumy.

Nože s čepelemi z uhlíkové oceli

Jestli se ve vaší domácnosti nacházejí drahé nože s čepelemi z uhlíkové oceli, neměly by přijít do styku s kyselinou, kterou ocet také obsahuje. Myjte je jako ostatní nádobí s tou výjimkou, že byste je občas měli naolejovat, abyste zabránili rzi. Dále čtěte: Vyvarujte se častých chyb při používání myčky na nádobí.

Témata: ocet, čištění, povrchy
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu