Mytí potravin považuje většina lidí za správné. Jenže některé tím můžete poškodit nebo zničit

Ostatní 10. dubna 2020 | 11:30 — Helena Malá
Chystáte v kuchyni vařit maso a před tím ho pořádně opláchnete pod vodou? Přinesli jste si domů špinavá vajíčka, tak je raději umyjete, než je schováte? Plánujete si uvařit rizoto a rýži před tím pečlivě propláchnete? Děláte chybu. Ne vždy je totiž mytí potravin prospěšné.
Další 3 fotografie v galerii
Mytí masa je zažité, ale nevhodné / Depositphotos

Mytí potravin považuje většina lidí za naprostou samozřejmost. Jenže často to může být doslova kontraproduktivní, a to i z hygienického hlediska. Navíc některé potraviny můžete po umytí dokonce i zcela zničit.

Maso pod vodu nepatří

Hodně lidí automaticky umývá maso, a to ve snaze zbavit se případných bakterií. Přitom mytí naopak představuje daleko větší riziko, že se nakazíte salmonelózou či kampylobakteriózou.

Americké ministerstvo zemědělství si na toto téma nechalo zpracovat studii a ze závěrů jasně vyplývá, že mytím kuřecího masa si můžete snadno přivodit zdravotní potíže. Při mytí totiž voda stříká na všechny strany a bakterie se tak dostanou nejen do dřezu, ale i na pracovní plochu. O tom, že ulpí na vašich rukách, ani nemluvě. A stejné je to i s jakýmkoliv dalším masem od vepřového přes hovězí až po jehněčí nebo divočinu či ryby. Mytí masa má smysl jen tehdy, pokud na něm jsou nějaké nečistoty, třeba úlomky kostí a podobně. U červeného masa navíc podle odborníků hrozí i to, že mytím zkazíte jeho výslednou chuť.

Daleko lépe uděláte, když si po každé manipulaci s masem důkladně umyjete ruce, budete mít na zpracování syrového masa vyčleněné jedno sólo prkénko a budete pravidelně udržovat v čistotě pracovní plochu i veškeré náčiní. A co se týká případných bakterií na mase, ty spolehlivě zlikvidujete tepelnou úpravou přesahující 71 °C.

Umývaná vajíčka se zkazí

Nevhodné je také umývání vajíček, a je jedno, zda je máte z obchodu nebo domácího chovu. Vajíčka mohou být od bláta, slámy i od trusu, ale mytím je jen zničíte. Vodou totiž smyjete ochrannou vrstvu lipidů na skořápce, která vajíčko chrání před průnikem choroboplodných zárodků. Navíc při mytí skořápek se opět, stejně jako u oplachování masa, rozstřikují do okolí mikrokapičky s bakteriemi.

Houby změní chuť i konzistenci

Možná vás to překvapí, ale někteří lidí mají potřebu pod vodou oplachovat i houby. I to je ovšem nežádoucí. Houby totiž pod vodou změní svou chuť i konzistenci. Stačí je před úpravou jen očistit pomocí štětečku nebo papírového ubrousku.

Voda uzeniny soli nezbaví

Najdou se dokonce i tací, kteří do vody namáčejí uzeniny, například šunku či slaninu, a to ve snaze zbavit je nadměrného množství soli a sodíku. Je to ale docela zbytečné, protože tímto postupem z uzeniny smyjete jen opravdu mizivé množství soli, takže šunka či slanina po umytí v žádném případě nebude dietnější či zdravější.

Rýži voda svědčí jen někdy

Co se týká rýže, voda této surovině škodí jen v některých případech. Díky propláchnutí zbavíte rýži škrobů a nečistot, což je v pořádku. Pokud se ale chystáte uvařit rizoto, které by mělo mít krémovou konzistenci, v žádném případě rýži neproplachujte. Na rizoto se používá rýže obsahující hodně škrobu a mytím byste ji znehodnotili. Rozhodně byste si pak nepochutnali na krémové konzistenci jako v Itálii. Běžnou rýži ale klidně propláchněte, nebude pak hrudkovatět a bude krásně čistá. O chybách, které lidé dělají při vaření rýže, jsme psali zde.

Konzervy naopak myjte pokaždé

Naopak dost lidí před použitím neoplachuje konzervy, což je chyba. Jenže jen vzít konzervu a vysypat sterilizovanou zeleninu do hrnce není zrovna hygienické, obsah totiž můžete snadno kontaminovat bakteriemi.

A pokud používáte sterilizované fazole, vždy je propláchněte, zbavíte je tak až o polovinu množství sodíku, konzervantů a zredukujete množství komplexních plynotvorných sacharidů, které jsou pro člověka obtížně stravitelné a způsobují nepříjemnou plynatost.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu