Pecku z avokáda je škoda vyhodit. Využijete ji v kuchyni, pro krásu i pro zdraví

Ostatní 11. května 2020 | 18:35 — Helena Malá
Avokádo má mnoho příznivců, vyrábí se z něj například chutné pomazánky nebo lahodné smoothie. Většina lidí ale dělá jednu zásadní chybu. Pecku z avokáda vyhodí jednoduše do koše. Přitom pecka skýtá obrovské možnosti.
Další 3 fotografie v galerii
Avokádovou pecku je škoda vyhazovat do koše, je nabitá zdravými látkami / Depositphotos

Avokádo se právem zařazuje mezi superpotraviny. Obsahuje hodně vlákniny, zdravé tuky, vitaminy a minerální látky. Ve 100 gramech avokáda najdete:

  • vitamin K (26 % denní doporučené dávky)
  • kyselinu listovou (20 % denní doporučené dávky)
  • vitamin C (17 % denní doporučené dávky)
  • draslík (14 % denní doporučené dávky)
  • vitamin B5 (14 % denní doporučené dávky)
  • vitamin B6 (13 % denní doporučené dávky)
  • vitamin E (10 % denní doporučené dávky)

Kromě toho obsahuje malé množství hořčíku, manganu, mědi, železa, zinku, fosforu, vitaminů A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin).

Opomíjená pecka

Zatímco dnes už snad nikdo nepochybuje o tom, že avokádo je chutná a zdravá potravina, na jeho pecku se tak trochu zapomíná. Přitom i ta může člověku v mnohém prospět.

Než tedy příště opět zamíříte s avokádovou peckou do odpadkového koše, zastavte se a uvědomte si, že právě držíte v ruce surovinu nabitou zdravými prvky.

Posílí obranyschopnost i vaše oči

Avokádová pecka má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Posílí například vaši obranyschopnost a osvědčila se také jako prevence proti rakovině, a to díky vysokému obsahu antioxidantů.

Má také protizánětlivé účinky a pomůže vám, potřebujete-li se rychle uzdravit. Jde rovněž o dobrý zdroj luteinu, proto pomáhá při problémech se zrakem, nebo těm, kdo své oči hodně namáhají (třeba u počítače).

Bylo rovněž prokázáno, že mouka z avokádových pecek může snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu, dokáže také snížit krevní tlak a u cukrovkářů hladinu cukru v krvi. Pecka z avokáda má i silné antioxidační vlastnosti a extrakt z nich může dokonce prý působit proti bakteriím a plísním, jako jsou např. kvasinky způsobující potíže se střevech.

Nadrtit a sníst

Je jasné, že velkou pecku z avokáda jen tak nespolknete. Odstraňte z ní vrchní hnědou slupku a rozemlete ji na prášek. Každý dobrý mixér by si měl s tvrdou peckou poradit. Pokud se bojíte, že váš přístroj to nezvládne, dejte pecku nejprve do sáčku a paličkou na maso ji trochu rozdrťte.

Pecku také můžete nejprve usušit například v troubě při nízké teplotě po dobu několika hodin (např. 2 hodiny na 120 °C). Tím se semeno zbaví vody, změkne a je možné jej nakrájet nebo rozmixovat na prášek.

Prášek z avkádové pecky pak můžete přidat do smoothie, krémů, omáček, pomazánek, čajů nebo dresingů. Má mírně nahořklou chuť, takže pokud ji budete chtít zjemnit, přidejte k prášku i trochu medu nebo cukru. Dobře s práškem fungují i chuťově výrazné potraviny, jako jsou jahody, banány a další ovoce.

Přírodní peeling

Nadrcený prášek z avokádové pecky však nemusíte uplatnit jen v kuchyni. Můžete jej využít také jako přírodní peeling. Nejprve z pecky odstraňte hnědou slupku, pak ji nakrájejte na malé kousky a pečte v troubě tak dlouho, dokud neztmavne. Po pečení nechejte pecku ještě vysušit a rozemelte ji v mixéru nebo v mlýnku na kávu. Prášek potom smíchejte s banánem a olivovým olejem a vmasírujte na obličej. Z pecky si také můžete vypěstovat vlastní rostinu, jak jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu