Slupky od brambor mají blahodárný vliv na kůži, prospějí rostlinám a uděláte si z nich výtečné chipsy

Ostatní 31. května 2020 | 15:29 — Anna Novotná
Drtivá většina lidí se dopouští jedné velké chyby - když oškrábe brambory k obědu či večeři, slupky pak vyhodí do koše. Přitom slupka je zdravější než celá brambora. Je škoda slupky nevyužít. Připravit z nich můžete jednu delikatesu i zázračný přeliv na šedivé vlasy.
Dalších 5 fotografií v galerii
Slupky od brambor je škoda vyhazovat do koše / JumpStory

Bramborové slupky jsou doslova nabité vitaminem C i B a také jsou plné vápníku. Jsou výbornou zásobárnou energie, dokáží nám ochránit imunitu a dokonce hrají důležitou roli i v prevenci rakoviny, protože obsahují velké množství kyseliny chlorogenové. Ta umí s nádory a rakovinnými buňkami pořádně zatočit.

Nejlepší je, když se člověk naučí konzumovat brambory i se slupkou. Pokud vám ale tato varianta nevyhovuje, nevadí. Existuje totiž několik způsobů, jak zdravé slupky z brambor využít i jinak. 

Prospějí rostlinám

Slupky od brambor poslouží jako velmi dobré a silné přírodní hnojivo. Díky nim se při pěstování jakýchkoliv rostlin můžete vyhnout chemii a zároveň zajistíte, že vaše rostliny budou krásné a budou mít i dokonalou úrodu.

Bramborové slupky jsou zdrojem škrobu, stejně jako jsou i dobrým zdrojem draslíku. To je kombinace, která nejenom zajistí, že se rostlinám bude lépe dařit, ale také zajistí, že se jim vyhnou škůdci.

Příprava jednoduchého hnojiva

Slupky od brambor dejte uschnout. Sušené slupky poté skladujte v uzavřené nádobě.  vložte do vroucí vody, ve které je necháte 3 dny louhovat. Vzniklou vodou zalijete své rostliny a dané slupky z vody můžete nasekat a buď zahrabat do zeminy, nebo s nimi záhony jednoduše posypete.

Luxusní chipsy ze slupek

Brambůrky ze slupek jsou nejlepší ze všech. Jejich příprava je přitom jednoduchá.

Příprava chipsů

Slupky očistěte, dejte na plech vyložený pečicím papírem a promíchejte je s trochou oleje a oblíbeného koření dle vaší chuti. Měly by být v jedné vrstvě, aby se dobře propekly.

V troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia je pečte asi 15 minut. Nejlépe chutnají teplé hned po vytažení z trouby. I po vychladnutí si ale zachovají svoji křupavost. Slupky se dají také usmažit v pánvičce nebo použít oblíbenou horkovzdušnou fritézu.

Konec šedivých vlasů

Bramborové slupky ocení i všichni ti, kteří mají na hlavě šediny a snaží se je v kadeřnickém salonu za nemalé peníze zakrýt chemickou barvou. Slupky totiž fungují jako výborné přírodní barvivo.

Příprava přírodní barvy

Slupky povařte asi půl hodiny ve vodě a nechte vývar zchládnout. Pak ho sceďte a výluhem si jednoduše opláchněte umyté vlasy. Už po několika málo takových přelivech se dostaví výsledek - šedivé vlasy začnou přirozeně tmavnout.

Blahodárný vliv na kůži

Slupky z brambor najdou ale ve vaší domácnosti i jiné uplatnění. Když se například při vaření popálíte, přiložte si na postižené místo bramborovou slupku. Má totiž antibakteriální účinek a popálenou kůži rychle zahojí.

Pokud vás trápí pigmentové skvrny na pokožce, i v tomto ohledu vám slupky z brambor pomohou. Díky látkám, které obsahují, umí totiž tmavé skvrny zesvětlit. Stačí slupkou tmavé fleky pravidelně potírat. Psali jsme také: Pýchavka pomáhá při rakovině i zánětech močových cest. Pěstovat ji na zahradě se určitě vyplatí.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu