Jestliže se vám doma kupí staré zavařené kompoty, nevyhazujte je. Dají se ještě výborně použít
I staré kompoty mohou být ještě k užitku. Dá se z nich udělat pálenka známá jako kompotovice, nebo v případě horší úrody lze několik kompotů přidat ke klasickému kvasu.
Kompot do kvasu
Pro lidi, kteří se pálením zabývají, není využití kompotů ničím výjimečným. Když je slabý rok, staré kompoty se skvěle hodí. Do švestkového kvasu přidají několik švestkových kompotů, do meruňkového pár sklenic zavařených meruněk a tak podobně. Musí jít ale o domácí kompot. Kupované totiž obsahují látky, které brzdí kvašení.
Poměr si každý páleničář určuje sám. Někdo dá do bečky dva litry kompotu, jiný i více. Pokud si nejste jisti, požádejte o radu v nejbližší pálenici, určitě s touto metodou budou mít zkušenosti.
Kompotovice
Kompoty lze však použít i samotné, vytvoříte tak pálenku známou jako kompotovice. Ovoce byste měli lehce pomačkat a dle konzistence lze i přidat vodu. Důležité je sledovat pH, které by mělo být v rozmezí 3,5 – 4,5 (lze postupně přidat kyselinu citronovou, až se dostanete do rozmezí). Do kompotovice budete muset přidat také nějaké živiny, třeba v podobě živné soli. A tak jako u klasického kvasu i v tomto případě měřte obsah cukru. Podle některých odborníků by neměl obsah cukru překročit hranici 16 %.
Jestiže do kompotovice použijete marmelády, povidla a šťávy, tak tam by se měl tento materiál dostatečně zředit převařenou vodou, a to zhruba v poměru 1 díl zavařenin a 2 díly převařené vody, řiďte se vždy konzistencí vzniklého roztoku a v případě potřeby ještě dořeďte. Co se týká doby kvašení, počítejte tak s 3 až 5 týdny (podle teploty místnosti).
Výsledek bez záruky
V případě kompotovice však jde vždy tak trochu o loterii a je třeba s tím dopředu počítat. Někdy získáte z letitých kompotů dobrou pálenku, jindy bude výsledek vašeho snažení vhodný tak maximálně k mazání bolavých kloubů. A nebo existuje ještě jedno řešení. Po vypálení kompotovici ochutnejte a když vám nebude chutnat, nechejte ji ještě jednou destilovat, abyste získali čistý líh pro výrobu likérů, jako je griotka, ořechovka či vaječný koňak. O tom, jak si vyrobit domácí ořechovku, jsme psali zde.