Vypěstujte si doma zázračnou bylinku, která pomáhá na nervy i revma

Ostatní 05. listopadu 2020 | 11:12 — Klára Sanders
V rodné Asii je tato bylinka považována za elixír mládí i afrodisiakum a využívá se v léčebné tradici ajurvédy. Řeč je o bylince jménem Gotu kola nebo-li pupečník asijský.
Další 2 fotografie v galerii
Podle východní medicíny má pupečník doslova zázračné účinky / Pixabay

Pupečník asijský je krásná plazivá rostlina, která je nejen léčivá, ale vypadá velmi dekorativně. Sazenice jsou k dostání v zahradnictvích a můžete si tak bylinku pěstovat doma v květináči. 

Podle východní medicíny má pupečník doslova zázračné účinky. Jde o jednu z nejvýznamnějších léčivých rostlin, která příznivě ovlivňuje fyzické i psychické zdraví člověka. Pochází z tropických oblastí Asie, u nás se pěstuje jako nádobová rostlina, kterou je třeba chránit před mrazem.

Pupečník asijský a jeho využití

Látky obsažené v listech pupečníku asijského posilují nervový systém a obranyschopnost organismu, přispívají ke zvýšení inteligence, zlepšují paměť a prodlužují délku života.

Působí protizánětlivě, zabraňují usazování cholesterolu v cévách a zlepšují krevní oběh. Čaj z nich připravený pomáhá vyvážit pravou a levou mozkovou hemisféru, které svým tvarem listy pupečníku připomínají. Při zevním používání přispívají k léčbě ran, aftů, zánětů žil i celulitidy, neboť zvyšují pružnost kůže.

Rostlina také zlepšuje fyzickou odolnost a vitalitu, pomáhá při revmatismu i astmatu a zmírňuje i průběh diabetu 2. typu. Rovněž tato bylinka himalájských jogínů příznivě ovlivňuje zrak a údajně navozuje stav harmonie.

Pěstování rostliny

Pupečník je plazivá, půdopokryvná rostlina. Není však mrazuvzdorný, proto se pěstuje v nádobách, ať už celoročně v pokoji, nebo jako přenosná rostlina. Velmi dobře vypadá v prostorném závěsném květináči, truhlíku či košíku, ze kterého výhony volně splývají.

Vyhovuje mu humózní substrát s příměsí písku, který by měl být stále mírně vlhký. Snadno se množí odnožemi. Co se týká nároků na světlo, má tato rostlina ráda plné slunce až polostín. Její pěstování je velmi snadné a zvládne to i začátečník. Svěží rostlina vypadá v nádobách velmi dekorativně. Sazenice jsou dnes již ve specializovaných zahradnictvích běžně k dostání.

Užívání rostliny

Z listů pupečníku, čerstvých i sušených, lze připravit léčivý nálev – postačí lžička podrcených listů na šálek vroucí vody. Nálev lze popíjet jednou až třikrát denně, zvláště v náročném a zátěžovém období. Po třech týdnech užívání je vhodné učinit týdenní pauzu, pak lze kůru zopakovat.

V Asii jsou listy pupečníku přidávány čerstvé do zeleninových salátů, nebo se krátce povaří či podusí a podávají jako příloha. Psali jsme také: Vyrobte si originální truhlík, ve kterém se budou vaše květiny nádherně vyjímat

Související články
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu