Připravte si likér z černého bezu. Má vynikající účinky na lidské zdraví

Ostatní 27. listopadu 2020 | 10:42 — Klára Sanders
Bezinky jsou plody černého bezu a jejich blahodárné účinky oceníte především ve chvíli, kdy přijdou první virózy a začnou řádit bacily.
Další 3 fotografie v galerii
Černý bez má na lidské zdraví velmi pozitivní vliv / Depositphotos

Bez černý je léčivý keř, který využívali již naši předci pro jeho zdraví prospěšné účinky na lidský organismus. Jeho tmavě fialové až černé plody sklízíme těsně před prvními mrazíky na podzim, protože právě v tu chvíli jsou plně zralé. Připravit z nich můžete právě vynikající likér s příchutí kávy.

I když nejste právě milovníky alkoholu, můžete si připravit tento nápoj, který vyniká nejen svou chutí, ale i léčivými účinky. Obsahuje spoustu vitaminu C a A, vitaminy skupiny B, kyselinu panthotenovou, třísloviny, pektin, silice, kyselinu jablečnou a cukry.

Účinky na zdraví

Jak praví jedno lidové moudro: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Černý bez má na lidské zdraví velmi pozitivní vliv a v lidovém léčitelství se využívá téměř celá rostlina. Má detoxikační účinky, podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin, působí proti skleróze. Čaj a sirup z květů se využívá při nachlazení a pomáhá proti kašli. Napomáhá také pocení a snižování tělesné teploty při horečce.

Nápoj z černého bezu ovšem tiší také bolesti nervového původu. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) či při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Je vyhledávaným pomocníkem při revmatismu a působí na žaludeční a střevní sekreci.

Příprava likéru a postup

Než se vydáte na sběr bobulek černého bezu, vyzbrojte se košíkem a zahradnickými nůžkami. Stříhejte pouze celé trsy – je to jednodušší, rychlejší a méně se u toho zašpiníte. Doma trsy pečlivě přeberte a odstraňte nezralé zelené bobulky – ponechte pouze úplně černé a zdravé.

Potřebovat budete zhruba 5 kg zralých plodů, 2 kg cukru, 5 lžic mleté kávy, 1 litr kvalitního rumu, 2 kusy citronu, 5 kusů hřebíčku a asi 5 litrů vody. Dle chuti můžete přidat i skořici nebo vanilkový cukr.

Zralé plody odtrhejte od stopek, opláchněte a zalijte vodou. Přidejte citron nakrájený na kolečka, hřebíček a přiveďte k varu. Vařte 5 minut. Poté přeceďte a vymačkejte přes plátýnko zbytek šťávy. Do přeceděné šťávy přidejte cukr a šálek zcezené kávy. Ochutnejte a případně přidejte cukr nebo kávu. Jakmile budete spokojeni, povařte ještě za občasného míchání 15 minut. Po vychladnutí přidejte litr rumu, slijte do důkladně vymytých skleněných láhví a uložte v chladu a temnu.

Užívání

K léčbě se užívá jedna malá sklenka bezinkového likéru denně před spaním. Někdo likér miluje vychlazený s kostkou ledu, jiní preferují pokojovou teplotu. Psali jsme také: Naložte si kysané zelí do sklenic a získáte zásobárnu vitaminů na celou zimu

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Nejkrásnější pláže Evropy, na kterých byste letos neměli chybět

Nejkrásnější pláže Evropy, na kterých byste letos neměli...

Fascinující místo, které stvořil sám Bůh. Tady dostanete...

Skvělý tip pro ty, kterým je na sjezdovkách příliš těsno

Nejoblíbenější zimní destinace v době covidové. Češi...

Místa, která vás svou nedotčenou přírodou doslova...

Jedinečné mosty, které vám svojí originalitou vyrazí dech,...

Zavřít reklamu