Nezbavujte se kůry z citrusů. Vyrobíte z ní skvělý čistič, provoníte pračku a vyženete z domu pavouky

Ostatní 02. ledna 2021 | 09:00 — Helena Malá
Pokud přemýšlíte, jak naložit se slupkami z citrusů, vyrobte si mandarinkový či pomerančový ocet. Získáte výtečného pomocníka do domácnosti.
Další 3 fotografie v galerii
Slupky z mandarinek by byla škoda vyhazovat / Depositphotos

Říká se, že zbytky z citrusů se moc nehodí dávat do kompostu, obzvláště ve větším množství. Jsou totiž obvykle ošetřené dioxinem. Je tak lepší citrusové slupky před kompostováním pořádně oprat, aby chemikálie, kterými jsou ošetřeny, nepronikly do zbytku kompostu. Jde totiž o látky, které zpomalují rozklad organické hmoty. Jenže komu by se chtělo důkladně prát slupky před tím, než je dáte do kompostu. Navíc mnozí lidé ani kompost nevlastní.

Přesto by byla škoda slupky z citrusů jen tak vyhodit do odpadkového koše. Zkuste si z nich někdy vyrobit mandarinkový či pomerančový ocet. Není to nic složitého a odměnou vám bude užitečný a všestranný pomocník do domácnosti.

Co budete potřebovat

  • dvě hrsti mandarinkových či pomerančových slupek
  • ocet

Jak mandarinkový ocet vyrobit

Mandarinky oloupejte a jejich slupky dejte do sklenice. Zalijte je octem a uzavřete. Použít můžete čerstvé i sušené slupky, ocet si poradí s obojím. Vše nechejte odstát na chladném místě dva až tři týdny, klidně však i dva měsíce. Během této doby sklenicí občas protřepejte. Ocet bude pěkně vonět už po pár dnech, ale postupně bude vůně ještě sílit. Jakmile vám bude vůně vyhovovat, přeceďte slupky přes plátýnko a začněte ocet využívat.

Široké využití

Mandarinkový ocet má v domácnosti opravdu široké využití. Možná budete překvapeni, na co vše se dá využít.

Univerzální čistič

Přelijte si hotový mandarikový ocet do nádoby s rozprašovačem a vyčistěte jím koupelnu, kuchyň, dlažbu nebo okna. Jde totiž o skutečně univerzální čistič. Kromě toho, že vám povrchy perfektně vyčistí, ještě vám domácnost příjemně provoní.

Na prach i vodní kámen

Když mandarinkovým octem ošetříte nábytek, nebude se na něm tolik usazovat prach. Steně tak vám výborně poslouží, pokud bojujete s vodním kamenem. Ocet si s ním totiž snadno poradí. Díky mandarinkám vám navíc koupelnu příjemně provoní. Jen octový přípravek nepoužívejte na přírodní kámen, mramor nebo dřevo.

Vyčistí a provoní pračku

To, že je čas od času potřeba vyčistit i pračku, se obecně ví. Vyzkoušejte mandarinkový ocet. Útroby pračky vyčistí a zbaví zápachu. Stačí nalít ocet do pračky a spustit prací program. Kdo nechce pouštět pračku na prázdno, může mandarinkový ocet přidat místo aviváže při praní tmavého prádla. Ocet má však tmavší barvu, a tak ho není vhodné přidávat při praní bílého prádla.

Odpudí myši i pavouky

Mandarinkový ocet můžete použít také jako bio odpuzovač škůdců. Ať už jde o myši, pavouky či jinou havěť. Jednoduše pomocí rozprašovače aplikujte mandarinkový ocet všude možně po bytě - okolo oken, do rohů či za nábytek. Skvělým pomocníkem v domácnosti může být i sůl, jak jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu